MENIU

Kovesi a fost audiată la Bruxelles pentru funcţia de procuror-şef UE. Aplauze la scenă deschisă

<p>Kovesi, interviu la Bruxelles</p>

Laura Codruţa Kovesi a răspuns la întrebări în comisia LIBE din Parlamentul European.  

Laura Codruţa Kovesi a fost audiată în comisia LIBE din Parlamentul European.

”Jumătate din viața mea am fost procuror. Este o oportunitate unică. Avem nevoie de eforturi, pentru ca EPPO să fie eficient. Aș fi onorată să lucrez la Parchetul European. În timpul mandatului meu, DNA  a pus sechestre de peste 2 miliarde de euro. Trebuie să aplicăm legea și să respectăm drepturile. Cred că independența și tragerea la răspundere merg mână în mână. Știu că ați fost expuși la informații negative, nu am nimic de ascuns, vă stau la dispoziție să vă răspund la întrebări. Drepturile cetățeneilor vor fi protejate, vă multumesc pentru posibilitatea de a participa la această evaluare imparțială”, a spus Koveși în Parlamentul European. 

Laura Codruța Kovesi a fost întrebată, de o eurodeputată a grupului socialist, dacă întrunește condițiile de a deveni procuror șef european, după ce în presă s-a spus că ea nu deține gradul de procuror de cea mai înaltă curte în România, adică de Parchet General.

”Sunt informații false. Am verificat toate criteriile, le îndeplinesc pe toate. Gradul profesional, condițiile sunt îndeplinite. Dețin vechimea de 15 ani, nu am colaborat cu serviciile de informații, nu am fost sancționată disciplinar în ultimii 3 ani și am obținut foarte bine la ultimele evaluări. Nu am colaborat cu Serviciile Secrete în sensul de a face poliție politică, nu de colaborare instituțională

”Întotdeauna îmi voi respecta obligațiile în cazul în care voi fi numită în această funcție!”, a precizat Koveși în fața comisiei. 

”În situația în care un procuror a încălcat drepturi fundamentale sunt convinsă că trebuie luate măsuri, apoi informația trebuie diseminată și celorlalți procurori europeni pentru a se evita repetarea acestui lucru”, a precizat Koveși. 

”Nu sunt premii oferite de CIA, ci de o agenție de aplicabilitate a legii din SUA. În activitatea mea de procuror am investigat foarte multe dosare privind bancnote false, dar și cyber crime, am fost printre primii procurori din România care au investigat acest tip de infracționalitate. NU am cetățenie americană, nu am colaborat cu CIA, știrile acestea sunt false”, a spus Koveși. 

”Am avut un proces vizând niște afirmații mincinoase care a durat 4 ani și în care s-a decis că acele afirmații au fost mincinoase și am fost defăimată pe nedrept. Nu am făcut niciodată un act care să influențeze decizia judecătorilor”, a precizat Koveși

”Procentul de achitări de 40% este fals, rata reală este de 13%.”, a precizat Laura Codruța Koveși. 

”Indiferent de cât de ostil sau de prietenos este un guvern, ca procuror trebuie să îți faci treaba”, a mai spus Koveși. 

Maria Grapini o acuză pe Laura Codruța Koveși că a mințit.  Secţia pentru procurori a CSM a respins, marţi, plângerea prealabilă formulată de fosta şefă DNA, Laura Codruţa Kovesi, faţă de refuzul de a i se recunoaşte gradul profesional corespunzător pentru Parchetul General, decizia fiind anunţată cu puţin timp înainte ca fosta şefă DNA să fie audiată în Comisia LIBE şi cea de control bugetar din Parlamentul European, pentru postul de procuror-şef european.

”Nu sunt la curent cu ce a decis CSM. Ceilalți procurori adjuncți ai mei, de la DNA sau Parchetul General, care mi-au fost în subordine, au primit gradul profesional de procruror de rang înalt. Sunt primul procuror căruia CSM nu îi acordă acest grad. Nu e o condiție prevăzută de lege, am fost numită șefă la DNA și la Parchetul General fără a avea gradul acesta. Revocarea mea de la DNA a venit ca o decizie a CCR, în care eu nu am fost parte în proces. S-a vizat un conflict între Guvern și președinte. Nu am avut posibilitatea de a mă apăra, de a face un recurs. Am făcut plângere la CEDO, ea vizează chestiuni de principiu. Dacă procurorii români mai sunt independenți și dacă pot fi revocați de CCR. Nu am avut posibilitatea de a mă apăra, am trimis o plângere la CEDO, care a trecut de primul filtru”, a spus Koveși.

”Rezultatele mele vorbesc în numele meu. În activitatea noastră am anchetat tot felul de persoane, dar independența a fost asiguarată de lege. Pentru a ancheta corupția sau fraudele financiare trebuie să fii independent”, a mai spus Koveși. 

Aplauze la scenă deschisă pentru Laura Codruța Koveși

Laura Codruța Koveși, a precizat, marți seară, în cadrul audierii pentru funcția de procuror-șef european, când a fost pusă să dovedească faptul că știe limba engleză, de către o eurodeputată, că știe și franceză.

”Dacă puteți să îmi răspundeți în engleză, puteți să o faceți, avem interpreți buni”, a fost capcana eurodeputatei în care Kovesi s-a descurcat cu brio. ”Știu engleză, mă descurc în engleză. Știu și franceză, dar vreau să vorbesc, pentru colegii mei, în limba maternă”, a spus Kovesi, după ce a răspuns, integral, în engleză la întrebarea adresată, răspuns aplaudat furtunos de parlamentari.

”Va fi o provocare pentru procurorul șef european să facă procurorii europeni să funcționeze ca o echipă. Va trebui dezvoltat un sistem de comunicare foarte rapid.”, a precizat Koveși. 

”Una dintre priorități, dacă aș deveni procuror șef, este de a indentifica corupția cu fonduri europene nu numai unde este vorba de sume foarte mari ci și acolo unde este repetitivă”, a precizat Koveși în fața comisiei LIBE. 

 

Laura Codruţa Kovesi este audiată astăzi, în comisia LIBE din Parlamentul European pentru funcţia de procuror-şef european.

Comisia LIBE a votat marți la prânz asupra contestației formulate de coordonatorul grupului S&D: s-a stabilit ca votul comisiei CONT să fie dat după audierea de marți a candidaților, iar comisia LIBE va vota miercuri dimineață.

Modificare de ultima oră: comisiile LIBE și CONT din Parlamentul European vor vota asupra șefiei Parchetului European, și nu coordonatorii grupurilor politice.

Procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

Răsturnare de situație. Audierea lui Kovesi ar putea fi amânată

Preşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, a transmis membrilor forului detalii despre audierea candidaţilor la şefia Parchetului European. Astfel, fiecare candidat va fi audiat 75 de minute, iar două tremi din timpul alocat va fi pentru întrebări şi răspunsuri.

Mesajul transmis de Claude Moraes, pe e-mail, membrilor Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) conţine şi scrisoarea preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, în care anunţa că Laura Codruţa Kovesi se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru funcţia de procuror şef european.

AUDIEREA POATE FI VĂZUTĂ LIVE AICI

În scrisoarea lui Tajani, Kovesi figura pe primul loc în ordinea preferinţelor pentru şefia Parchetului European, urmată de Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania).

Antonio Tajani (PPE), le-a transmis, joi, o scrisoare președinților celor două comisii din PE, LIBE (libertăți civile și justiție) și CONT (control bugetar) în care vor fi audiați cei trei candidați selectați pe lista scurtă la șefia Parchetului European propunând o variantă de compromis în ce privește procedura audierii.

Tajani propune ca fiecare candidat să fie audiat timp de 75 de minute, 50 de minute fiind alocate întrebărilor venite de la comisia LIBE și 25 de minute întrebărilor de la comisia CONT. Timpii de intervenție alocați fiecărui grup politic vor fi distribuiți în interiorul acestor sloturi.

Kovesi mai face un pas pentru funcţia de procuror-şef european

Laura Codruța Kovesi nu a beneficiat de votul Bulgariei în vederea desemnării în funcția de șefă a Parchetului European.

Bulgaria, vecina României de la sud de Dunăre, a votat împotriva desemnării Laurei Codruța Kovesi în funcția nou înființată de șefă a Parchetului European, scrie cotidianul bulgar Sega, citat de Euractiv.com.

La votul din Coreper, România a votat la rândul ei împotriva lui Kovesi.

Laura Codruța Kovesi a ajuns pe lista scurtă pentru acest post, alături de alți doi candidați, francezul Jean-François Bohnert și germanul Andres Ritter.

La votul din Coreper, care îi reunește pe ambasadorii permanenți ai statelor membre, Bonhert a obținut 50 de voturi, iar Kovesi și Ritter câte 29.

Mai multe articole despre:
Laura Codruţa Kovesi