MENIU

Klaus Iohannis: Se încearcă intimidarea celor care aplică legea

Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat din nou, la bilanțul anual al Parchetului general, un susținător al unei justiții independente și funcționale în România și a criticat dur atacurile la adresa magistraților venite din partea celor "certați cu legea".

Klaus Iohannis observă că a devenit un obicei în România să se dezbată intens statutul procurorului, fiind vorba, de fapt, de o încercare de intimidare a celor care aplică legea venită dinspre condamnați și inculpați penal.

"Procurorii au un rol constituțional foarte bine definit, ei reprezintă interesele generale ale societății, sunt apărători ai ordinii de drept și a drepturilor cetățenești. A devenit un obicei în România să se dezbată intens statutul procurorului. Se invocă articolul din Constituție care spune că activitatea procurorilor se face sub autorititatea ministrului Justiției. Sintagma este "sub autoritatea" și nu "în subordinea" ministrului Justiției. Se face o confuzie intenționată, pentru a se induce ideea unui control mult mai amplu asupra procurorilor. Este o încercare de a slăbi independența procurorilor, de a legitima suspunerea lor față de voința politicului", a declarat Klaus Iohannis la bilanțul Parchetului General.

Potrivit președintelui, există o tot mai mare grijă față de soarta unor inculpați și condamnați penal, aceștia fiind îngrijorați că sistemul judiciar își face treaba.

Președintele a menționat că "Constituția nu vorbește nicăieri de dreptul la liniște al celor care au încălcat legea".

"Ideea că procurorii sunt inamicii societății este falsă, dimpotrivă ei sunt de aceeași parte a baricadei cu judecătorii, iar de partea cealaltă sunt câțiva indivizi certați cu legea care au interesul să-i decredibilizeze pe magistrați. Nu scrie niciunde în Constituție că există dreptul la liniște a celor care încalcă legea", a explicat Iohannis.

Potrivit lui Iohannis, procurorii au nevoie de un cadru legislativ predictibil în care să își poate desfășura activitatea în mod independent "fără să fie supuși unei comenzi din partea unei majorități politice conjucturale și vremelnice".

"Din păcate, acum nu se discută chestiuni de fond, ci se încercă intimidarea celor care aplică legea. Magistrații să nu uite rolul esențial pe care îl au ca reper de responsabilitate și moralitate în societatea românească. Cea mai bună apărare împotriva încercărilor de denigrare a profesiei, este stabilirea unor standarde înalte de etică și profesionalism", a mai spus Klaus Iohannis.

În urmă cu o săptămână, președintele Iohannis a participat și la ședinta de bilanț a DNA, unde a afirmat că asistăm la manifestări virulente ale disperării în încercarea clară de a subordona justiția politicului, în care niște inculpați și condamnați penal s-au unit pentru a-i discredita pe cei care i-au anchetat. Președintele a spus, însă, că aceștia nu au șanse de reusită.

Mai multe articole despre:
magistraţi procurori Klaus Iohannis