MENIU

Klaus Iohannis: Republica Moldova are nevoie de asistență financiară directă substanțială. România sprijină pe deplin aderarea la UE

Klaus Iohannis, președintele României

Klaus Iohannis a anunțat vineri că a doua ediție a Conferinței Platformei de Sprijin pentru Moldova se va desfășura la București și a invitat și Lituania să participe. Președintele a reiterat sprijinul României pentru integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei.

Conferința Platformei de Sprijin pentru Moldova, a doua ediție, la București

„Am evidențiat, totodată, în cadrul discuțiilor noastre, faptul că Republica Moldova are nevoie de asistență financiară directă substanțială, atât pentru gestionarea afluxului de refugiați cu care se confruntă, cât și pentru a-și consolida securitatea energetică, finanțele publice și pentru a implementa reformele ambițioase pe care le-a asumat.

România va găzdui la București, împreună cu Germania și Franța, cea de-a doua ediție a Conferinței Platformei de Sprijin pentru Moldova, pentru a dezvolta angajamentele deja luate de statele participante, și am invitat Lituania să se implice.

(...)

Referitor la cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei, am reiterat faptul că România sprijină pe deplin integrarea lor în Uniune”, a mai declarat președintele.

Conferința internațională de sprijin pentru Republica Moldova, prima ediție, a avut loc pe 5 aprilie la Berlin. Reuniunea s-a încheiat cu un angajament pentru un pachet de ajutor financiar de peste 695 de milioane de euro şi pentru acordarea de sprijin politic Republicii Moldova în contextul generat de războiul din Ucraina.

Anunțul lui Klaus Iohannis despre organizarea la București a celei de-a doua ediții a Conferinței pentru suportul Republicii Moldova a fost făcut cu ocazia vizitei oficiale a președintelui Lituaniei.

Klaus Iohannis: Războiul din Ucraina a generat cea mai mare criză de securitate. Susținem sancțiunile la adresa Rusiei

Pașii finali din drumul aderării la UE a Republicii Moldova devine tot mai puțini. Parlamentul European a votat joi o rezoluţie în care solicită acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană Republicii Moldova. Iar oficialii UE au anunțat că se așteaptă ca raportul Comisiei Europene de evaluare a situaţiei din Republica Moldova, care să specifice dacă acesteia i se poate acorda statutul de ţară candidată pentru integrarea în UE, va fi gata înaintea summitului liderilor blocului comunitar din 23 şi 24 iunie 2022.