MENIU

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Romilor: În această perioadă e nevoie de proba solidarității și responsabilității fiecăruia, indiferent de etnie

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj de Ziua Internaţională a Romilor în care vorbește de eliminarea cauzelor marginalizării sociale a romilor, pe care România „trebuie să le rezolve temeinic”. Șeful statului amintește și de solidaritatea și responsabilitatea fiecarui român, indiferent de etnie, în fața epidemiei de coronavirus cu care țara noastră se confruntă în această perioadă.

 

„Cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor, salut sărbătoarea etniei romilor din România, îmi exprim solidaritatea faţă de toţi cei care luptă împotriva rasismului şi sprijin demersurile care asigură deplina integrare şi apartenenţă a romilor la spectrul de valori, libertăţi, drepturi şi îndatoriri cetăţeneşti consacrate de Constituţia României. Depăşirea carenţelor sistemelor publice în privinţa modului în care sunt tratate problemele concetăţenilor noştri de etnie romă şi eliminarea cauzelor marginalizării lor sociale sunt chestiuni pe care avem responsabilitatea să le rezolvăm cât mai temeinic”, a transmis, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

Șeful statului amintește și de responsabilitatea de care trebuie să dea dovadă toți românii în această perioadă în care ne confruntăm cu epidemia de coronavirus. Iohannis salută decizia Guvernului „de a se apleca cu seriozitate asupra dificultăţilor cu care se confruntă cetăţenii români de etnie romă”.

„Am convingerea că există în ţara noastră forţe şi iniţiative capabile să conducă spre un viitor mai bun pentru romi, a căror istorie grea le marchează multora viaţa, chiar şi în prezent.

În această perioadă extrem de dificilă, în care prioritatea absolută este limitarea efectelor negative produse de epidemia COVID-19, societatea românească are nevoie de proba solidarităţii şi responsabilităţii fiecărui cetăţean, indiferent de etnie. Respectând întocmai măsurile autorităţilor, romii trebuie să fie primii care să-şi protejeze sănătatea şi viaţa familiei şi a celor apropiaţi. Doar aşa, sărbătoarea etniei romilor de astăzi, precum şi apropiata Înviere a Domnului vor putea fi izvoarele de speranţă ale acestei grele primăveri”, a mai transmis Iohannis.

***

Ziua Internațională a Romilor. Este sărbătorită anual la 8 aprilie, pentru a atrage atenţia asupra provocărilor de discriminare cu care se confruntă comunităţile de romi din Europa, notează site-ul Centrului european pentru drepturilor romilor.

Iniţiativa privind marcarea Zilei Internaţionale a Romilor a apărut în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni, care a avut loc la Londra. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost marcată începând cu anul 1990. Tot în 1971, au fost adoptate simbolurile etniei rome: roata cu spiţe "chakra", Imnul internaţional al romilor, „Gelem, gelem”, şi steagul internaţional al romilor.

Din 1971, au avut loc mai multe congrese mondiale ale romilor, având ca scop standardizarea limbii romani, obţinerea de compensaţii pentru suferinţele din al Doilea Război Mondial, îmbunătăţirea situaţiei educaţionale, revendicarea drepturilor civile ale romilor sau păstrarea culturii şi limbii romani.

În România, la data de 8 aprilie se marchează „Sărbătoarea etniei romilor din România”, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 276 din 28.03.2006.

Legea prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, precum şi implicarea autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale în organizarea de manifestări publice şi a unor acţiuni social-culturale dedicate acestei zile. În acelaşi timp, legea mai prevede ca Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune să reflecte, în cadrul programelor special destinate minorităţilor naţionale, manifestările respective.

Mai multe articole despre:
klaus iohannis ziua romilor coronavirus romania