MENIU

Jurnalistă din Belarus, CONDAMNATĂ la 8 ani de închisoare pentru „trădare de țară”. Informațiile din dosar, ținute la SECRET

Jurnalista Katerina Andreeva, condamnată la închisoare/ Foto: NEXTA Twitter

Un tribunal belarus a condamnat-o, miercuri, pe jurnalista Katerina Bakhvalova la opt ani și trei luni de închisoare pentru "trădare de stat" într-un proces care nu a fost dezvăluit.

Anterior, presa de opoziție Belsat, pentru care a lucrat jurnalista înainte de arestare, a raportat o condamnare de opt ani. Katerina Bakhvalova ispășea deja o pedeapsă de doi ani într-un alt caz.

Procesul ei a avut loc cu ușile închise în orașul Gomel, din sudul țării. Până în prezent nu au fost publicate informații despre conținutul acuzațiilor de trădare.

Avocatul jurnalistei a fost nevoit să semneze un acord de confidențialitate care îl împiedica să informeze chiar și rudele clientului său despre cazul pe care l-a instrumentat.

Nici agenția de presă Belta nu a reușit să ofere vreun detaliu despre acuzațiile care i se aduc jurnalistei.

Articolul din codul penal în temeiul căruia a fost judecată pedepsește transmiterea de secrete de stat către actori străini, spionajul sau colaborarea cu entități străine în vederea subminării securității Belarusului, a anunțat agenția de presă de stat Belta, citată de AFP și preluată de HotNews.ro. 

Din câte se pare, jurnalista în vârstă de 28 de ani a folosit pseudonimul Katerina Andreeva în lucrările sale. Ea a fost arestată la mijlocul lunii noiembrie 2020, în mijlocul mișcării istorice de protest din Belarus împotriva presupusei realegeri frauduloase a președintelui Alexander Lukașenko.

Ofițerii de poliție au arestat-o, la Minsk. Ea a fost acuzată de organizarea de revolte și a fost condamnată în februarie 2021 la doi ani de închisoare împreună cu una dintre colegele sale jurnaliste, Daria Chultsova.

Ambele femei lucrau pentru Belsat, cu sediul în Polonia vecină. În iulie 2021, mass-media de opoziție a fost declarată "extremistă" de către justiția belarusă.

Regimul susținut de Kremlin al lui Alexander Lukașenko, care se află la putere din 1994, a fost necruțător în reprimarea mișcării de protest din 2020, condamnând zeci de opozanți și jurnaliști la pedepse lungi cu închisoarea.

Potrivit ONG-ului Viasna, el însuși o țintă a represiunii, 1.244 de persoane sunt în prezent încarcerate în Belarus din motive politice, mai arată sursa citată.