MENIU

ITP 2024. Ce acte sunt necesare și cât mai costă verficarea tehnică periodică a mașinii

ITP-ul, un examen cu emoții pentru mulți români posesori de mașini. Foto/Profimedia

Inspecția Tehnică Periodică, pe scurt ITP, reprezintă garanția că automobilele din trafic sunt în bună stare și că pot circula pe șosele fără să reprezinte un pericol pentru ceilalți participanți la trafic.

Perioada de valabilitate IT

În cazul în care tocmai ți-ai achiziționat un automobil nou, cu cel mult 8 locuri pe scaune, trebuie să știi că acesta va avea nevoie de prima inspecție tehnică periodică la 3 ani. Asta doar în cazul în care la dată primei înmatriculări în România, autovehiculul era nou, asta spune legea nr. 260/2017! O să vorbim și despre ce acte sunt necesare pentru a face un ITP în 2024.

În cazul autovehiculelor cu mai puțin de 8 locuri, ITP-ul este valabil 2 ani, adică va trebui să îl faci din 2 în 2 ani. Pentru mașinile mai vechi de 12 ani, ITP-ul se va face în fiecare an.

Dacă vorbim despre autovehicule care sunt destinate transportului de persoane și care au mai mult de 8 locuri pe scaune, autovehiculele utilizate pentru transportul de persoane în regim de taxi sau în regim de închiriere, acestea  au nevoie de inspecția tehnică periodică în fiecare an, asta dacă la dată primei înmatriculări în România au fost noi

Pentru autovehicule destinate transportului de persoane și care au mai mult de 8 locuri pe scaune, autovehiculele utilizate pentru transportul de persoane în regim de taxi sau în regim de închiriere aflate în circulație, ITP-ul se face o dată la 6 luni.

ITP-ul este valabil 1 an pentru autovehiculele destinate transportului de mărfuri a cărui masă totală maximă nu depășește 3.500 kg.

Dacă utilizezi un autovehicul destinat transportului de mărfuri, a cărui masă totală maximă este de peste 3.500 kg, ITP-ul este valabil 1 an.

Motocicletele, mopedele, autovehiculele cu 3 roți și cvadriciclurile au ITP-ul valabil timp de 2 ani.

Dacă nu mai știi când ai făcut ITP-ul și vrei să verifici dacă acesta este valabil, ai nevoie de seria C.I.V. sau numărul VIN (seria caroseriei) și poți verifică valabilitatea pe site-ul RAR: www.rarom.ro.

Acte necesare ITP 2024. Cum să faci inspecția și cât te costă

Pentru a face un ITP sau Inspecția Tehnică Periodică, următoarele acte sunt necesare:

  • polița RCA valabilă la dată inspecției
  • cartea de identitate a vehiculului (CIV), în original cu elementul de securizare de la R.A.R.
  • Certificatul de înmatriculare al autovehiculului
  • cartea de identitate a conducătorului auto
  • autorizația provizorie de circulație, dacă este cazul

Prețul unui ITP în 2024 este cuprins între 120 și 200 de lei, în funcție de service-ul pe care l-ai ales, dar și în funcție de tipul autovehiculului.

Ar trebui să știi că unele service-uri au tarife în funcție de tipul de motorizare al autovehiculului, adică dacă acesta este pe benzină, diesel sau GPL.

Pentru microbuze sau autoutilitare, prețul unui ITP poate ajunge la 200 de lei. Cel mai ieftin ITP este în cazul motocicletelor sau al mopedelor și poate costă în jur de 100 de lei.

Când pici ITP-ul chiar dacă ai acte necesare în 2024

Ar trebui să știi că sunt anumite defecțiuni care te vor împiedică să faci ITP-ul pentru un autovehicul. Așadar, mare atenție și la acest aspect înainte să faci inspecția tehnică periodică. Pe lângă acte necesare ITP în 2024, trebuie să știi și când poți pică Inspecția Tehnică Periodică.

Poți pică ITP-ul dacă autovehiculul tău are oglinzile laterale deteriorate, dacă există fisuri ale geamurilor, dacă ai o plăcută de înmatriculare uzată, dar și pentru un rezervor pentru lichid de frână care nu are capac sau pentru o pedala de frână uzată. Acestea sunt considerate defecte minore.

Totodată, poți pică ITP-ul dacă sistemul de frânare al mașinii nu funcționează corespunzător, în cazul în care nu funcționează o lampa de frânare sau este lipsa, servofrâna este deteriorată, nu există o plăcută de înmatriculare, au fost făcute reparații necorespunzătoare la autovehicul sau există șuruburi de siguranță lipsa la transmisie. Acestea sunt considerate a fi defecte majore.

În cazul defectelor periculoase vorbim de scurgeri de combustibil, un joc excesiv al volanului, o uzură excesivă a discurilor de frână sau a plăcuțelor de frână sau joc excesiv la rulmenții roții.

Mai mult, ar trebui să te asiguri și că autovehiculul este echipat cu anvelope care corespund că dimensiune cu cele din cartea de identitate a mașinii.

Totodată, asigura-te că anvelopele nu sunt foarte deteriorate și adâncimea benzii de rulare este de cel puțin 2 milimetri.

Toate luminile mașinii trebuie să funcționeze în mod corespunzător și aici aducem în discuție farurile, luminile din spate, luminile de poziție, luminile de frână, luminile de avarie și cele de semnalizare.

Claxonul mașinii trebuie să funcționeze, centurile de siguranță trebuie să fie funcționale, ștergătoarele trebuie să funcționeze, asigura-te că nu există crăpături pe parbriz, dar și că autovehiculul nu prezintă urme de rugină pe aripi, portiere sau praguri.

Amendă pentru ITP expirat

Conform legii, vehiculele înmatriculate sau înregistrate în România pot circulă pe străzi doar dacă pot face dovadă că respectă cerințele tehnice specifice, prin efectuarea inspecțiile tehnice periodice. Așadar, dacă nu ai un ITP valabil nu poți circulă cu mașină legal.

Dacă circuli cu un autovehicul pe străzile din România și acesta nu are ITP valabil, trebuie să știi că riști o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

Pe lângă amendă, se adaugă și suspendarea înmatriculării, iar sancțiunea poate crește până la un maximum de 5.800 de lei. Pe scurt, nu riscă, află ce acte sunt necesare pentru ITP în 2024 și fă inspecția rapid pentru autovehiculul tău!

După cum vezi, amenzile pentru un ITP expirat sunt destul de mari, așa că nu uită să faci inspecția tehnică periodică pentru autovehiculul tău și mare atenție când această expiră.

SURSA

Mai multe articole despre:
itp 2024 acte necesare itp cat costa itp 2024