MENIU

Ipoteză-șoc: 38.000 de bugetari concediați până la sfârșitul anului

<p>Nu mai sunt bani: majorările de salarii vin la pachet cu disponibilizări?</p>

Ipoteză-șoc: Guvernul ar lua în calcul concedierea unui număr de 38.000 de bugetari până la sfârșitul anului, potrivit unor documente invocate de Comisarul.ro. Întrebată dacă vor exista disponibilizări în administrație în acest an, ministrul Muncii a infirmat ipoteza: "Nu se pune problema de așa ceva. Nu se vor mai face angajări până la sfârșitul anului".

Potrivit sursei citate, documentul care vorbește de diponibilizări în sistemul public se află deja pe masa noului ministru de Finanțe, Ionuț Mișa care, la audierile de dinaintea votării noului Guvern Tudose a declarat că dacă încasările de la Buget nu se redresează se va trece la disponibilizări.

Documentul ar fi fost elaborat la mijlocul lunii mai, după ce mai multe simulări arătau că Legea Salarizării este inaplicabilă pentru actualul nivel de angajări din sistemul public.

În document se vorbea, atunci, despre concedierea, imediat după intrarea în vigoare a Legii salarizării, a unui număr de 90-100.000 de angajați din primării și descentralizate.

Pe fondul amânării intrării în vigoare a Legii Salarizării de la 1 ianuarie 2018, dar și al crizei guvernamentale, cifrele au fost modificate. Se vor concedia doar 38.000 de bugetari până la sfârșitul anului, dar ar fi vizați alți 100 de mii în 2018.

În primării sunt vizate cu precădere poliția locală și direcțiile de administrare ale patrimoniului. Vizate sunt și anumite structuri ale consiliilor județene. Dar și descentralizate cum ar fi, de pildă, Direcțiile de sănătate publică, al căror număr de angajați este considerat supradimensionat, scrie Comisarul.ro.

Întrebată dacă vor exista disponibilizări în administrație în acest an, ministrul Muncii a răspuns: "Nu se pune problema de așa ceva. Nu se vor mai face angajări până la sfârșitul anului, este foarte posibil după sfârșitul anului să mai vedem. Oricum, nici asta nu se va face haotic, din această cauză se discută înainte până să apară Ordonanța. În Sănătate, de exemplu, ai nevoie să faci noi angajări. Noi a trebuit să mărim salariile prin Legea salarizării tocmai pentru că acolo aveam deficit de personal. E clar că acolo nu va face nimeni o blocare a posturilor", a explicat oficialul de la Muncă.

Mai multe articole despre:
bugetari concedieri Lia Olguta Vasilescu