MENIU

INSULA ROMÂNEASCĂ din Zakarpattia. Locuitorii spun că sunt URMAŞII VOLOHI ai lui Pintea Viteazul

Urmaşii volohi ai lui Pintea Viteazul

După graniţa judeţului Satu Mare cu Ucraina, în raioanele Vinogradiv şi Hust se află patru sate ai căror locuitori, deşi păstrează încă datinile, obiceiurile şi portul popular românesc, din cauza barierei de izolare de peste 100 de ani, nu mai vorbesc româneşte.

Cele patru comune alcătuiesc insula românească de pe graniţa Ucrainei cu județul Satu Mare, sau insula volohă, cum o numesc localnicii, scrie voceatransilvaniei.ro.

După ce în urmă cu doi ani a descoperit povestea insulei volohe din Ucraina, Felician Pop, directorul Centrului Judeţean de Conservare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare din Satu Mare a înţeles cât de importantă este revitalizarea elementului românesc în cele patru localităţi, iar în prezent primele demersuri sunt pe cale să se materializeze.

"Am descoperit patru sate cu populaţie de origine română, Veleatino – sau Velet – care se consideră urmaşi ai lui Pintea Viteazu, Novoseliţa – care până în urmă cu 100 de ani se numea Dumbrava, Cerna şi Tarna Mică – sau Hija, cum i-au schimbat acuma numele. Interesul nostru este de a revitaliza elementul românesc specific lor, astfel că am făcut propuneri Consiliului Judeţean în vederea înfrăţirii raioanelor Vinogradiv şi Hust cu Satu Mare. Apoi, am încercat să caut parteneri de înfrăţire a acestor localităţi cu localităţi din judeţul Satu Mare, Astfel Tarna Mare se va înfrăţi cu Tarna Mică, Medieşu Aurit cu Veleatino, Ardud cu Cerna şi Homoroade cu Novoseliţa", spune Felician Pop.

Locuitorii celor patru sate nu vorbesc româneşte şi spun că sunt volohi. Însă o parte dintre copiii din Veleatino vor putea să înveţe limba română cu ocazia unei tabere ce va fi organizată în vara acestui an la Satu Mare.

"Din păcate ei nu mai vorbesc româneşte. În schimb, chiar şi copiii, întrebaţi ce naţionalitate sunt, spun că sunt volohi, deci au conştiinţa faptului că nu sunt ucraineni. Totuşi, vom face un pas înainte în acest an, şi vom organiza la Satu Mare prima tabără de învăţare a limbii române cu copiii din Veleatino".

Tot în Ucraina, dar ceva mai departe, înspre frontiera cu Polonia, la aproximativ 200 de km de nordul oraşului Ujgorod, există ucraineni care, deşi nu au nicio legătură cu România, vorbesc româneşte. Ei au învăţat limba ţării noastre ascultând Radio România Actualităţi.

Citeşte mai mult pe voceatransilvaniei.ro.

Mai multe articole despre:
Ucraina ROMÂNI UCRAINA Zakarpattia