MENIU

INML: Primele rezultate ale autopsiei în cazul bărbatului contaminat cu larve la Spitalul de Arşi

Cadavrul bărbatului decedat la Spitalul de Arşi nu avea larve sau ouă de insecte, prin urmare identificarea tipului de contaminare a pacientului şi a vechimii acesteia nu pot fi realizate, arată raportul realizat de Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) "Mina Minovici", obţinut de News.ro.

"Cu ocazia efectuării autopsierii medico-legale din data de 14 iulie, privind pe numitul BT (bărbatul filmat cu viermi pe răni la Spitalul de Arşi, n.r.) şi la îndepărtarea pansamentelor nu s-a constatat existenţa pe cadavru de larve sau ouă de insecte. Prin urmare, identificarea tipului de contaminare a pacientului şi vechimea acesteia nu poate fi realizată", scrie în raportul realizat de INML "Mina Minovici" din Capitală.

Contactaţi de News.ro, reprezentanţii Spitalului de Arşi au spus că au primit şi ei acest rezultat. 

De asemenea, analiza probelor de apă prelevate de la Spitalul de Arşi făcută de Laboratorul de diagnostic şi investigare în sănătate publică indică faptul că "valorile maxim admise sunt conforme cu legea caltăţii apei potabile". Rezultatele acestor investigaţii vor fi transmise şi autorităţilor centrale.

Medicul Camelia Roiu de la Spitalul de Arşi din Capitală, care l-a filmat pe pacientul cu viermi în răni, a anunţat comisia de disciplină că nu se mai prezintă, pe 1 august, pentru a explica de ce a refuzat să participe la instruirile lunare începând din iunie 2015, şi că cere amânarea audierii până în septembrie, pentru că este în concediu de odihnă.

După ce a fost convocată de comisia de disciplină, dr. Camelia Roiu i-a transmis ministrului Sănătăţii, într-un mesaj postat pe Facebook, că este păcat că nu i-a protejat pe cei care au spus adevărul şi că a avut o şansă istorică pe care tocmai a ratat-o. Medicul a postat pe pagina sa de Facebook convocarea la comisia de cercetare prealabilă de la Spitalul de Arşi, pe care a primit-o în 21 iulie.

“Nici hârtiile astea nu sunteţi de acord, domnule ministru, să le arăt? Am înţeles de la şedinţa de vineri, când aţi venit în spital, că nu sunteţi de acord cu asemenea practici (imaginile filmate) şi că vă imaginaţi cât de greu îţi e când stă cineva la «popoul tău» să te pozeze în timp ce îţi faci meseria. Doar că eu nu am pozat pe nimeni în timp ce opera. Încercaţi atunci să faceţi acelaşi exerciţiu de imaginaţie cu mine, acum, când sunt convocată în vreo două comisii de cercetare disciplinară, comisii compuse din medici inculpaţi penal care, culmea, aveau în responsabilitate şi unitatea de transfuzii şi tot ce ţine de îngrijirea arşilor (inclusiv viermii). Probabil că veţi trimite o comisie şi de la minister, cum s-a întâmplat în cazul dr. Elena Voicu de la Spitalul Pantelimon sau veţi face una în spital, după cum s-a discutat tot vineri, care să mă potolească să mai arăt ceva din bucătăria lor“, a scris medicul.

Aceasta i-a mai transmis ministrului Sănătăţii că este împiedicată să îşi facă meseria, că i se taie în foaia de terapie indicaţiile de analize şi monitorizările orare, dar şi că “un şef iresponsabil vine să-mi ia aparatele performante din sala de operaţie, pe motiv că le degradez dacă le deplasez 10 metri, aparatele fiind mobile din fabricaţie”.

“Poate vă imaginaţi şi cum e să-ţi zică acelaşi şef: «Sugi....» şi să faci referate la care să nu primeşti niciun răspuns; să-ţi zică soţul asistentei şefe: «Taci, că te pocnesc», iar comisia de disciplină, din care face parte acelaşi şef, să-l sancţioneze exemplar cu «mustrare verbală». Poate vă imaginaţi cum e ca inclusiv chirurgii cu care colaborez să fie somaţi să nu mai lucreze cu mine”, a scris dr. Camelia Roiu.

Medicul Camelia Roiu l-a filmat pe pacientul cu viermi în răni de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală şi, în 13 iulie, a trimis imaginile jurnaliştilor de la GSP, spunând că în spital mai este un caz similar, în condiţiile în care secţia este invadată de muşte. În ziua în care au fost difuzate imaginile, pacientul, în vârstă de 77 de ani, a decedat.

În acest caz, dar şi în cazul femeii căreia i s-a făcut o transfuzie greşită, la acelaşi spital, Parchetul Tribunalului Bucureşti face cercetări pentru moartea suspectă.

Anchetatorii au audiat, din 15 iulie până în prezent, mai mulţi angajaţi de la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală, printre care şeful secţiei ATI de la Spitalul de Arşi, dr. Adrian Stănculea, asistenta şefă a aceleiaşi secţii, şi medicul Tudor Stăncioiu, cel care l-a îngrijt pe bărbatul care avea viermi într-o rană.

Medicul Camelia Roiu a fost audiată în 19 iulie, la Poliţia Capitalei, în calitate de martor, ea declarând că se simte în nesiguranţă şi este obligată să asiste neputincioasă la "un malpraxis generalizat practicat şi girat de toate autorităţile".

Camelia Roiu a declarat, după ce a fost audiată, că în urma sesizărilor pe care le-a făcut pentru neregulile din spital, nu numai că situaţia nu s-a schimbat, dar a primit şi ameninţări de la fostul director al Spitalului de Arşi şi de la Alin Ţucmeanu, în perioada în care acesta era secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.