MENIU

Infecţia sinusurilor sau o migrenă? Cum îți dai seama

Mulţi oamenii care au dureri de cap sunt convinşi că au probleme cu sinusurile, când de fapt, ei suferă de migrene. 

Unii fac confuzii după ce îl întreabă pe Dr. Google şi ajung să se trateze singuri, făcând o eroare. Realitatea este că peste 85% dintre pacienții care bănuiesc că-i dor sinusurile suferă de migrene. De unde această confuzie?

Potrivit blogului de sănătate al Universităţii Harvard, care face un apel împotriva automedicaţiei, afecţiunile au simptome comune, ca de pildă presiune în faţă, asociată cu schimbările meteorologice, dar şi disfuncţii ale sistemului nervos vegetativ. Acesta controleaza multe dintre functiile involuntare din corp, inclusiv ritmul cardiac, tensiunea arterială și transpirația.

În cazul migrenelor, disfuncția poate provoca roșeața ochilor, a pleoapelor, lacrimare, congestia sinusurilor şi curgerea nasului. Un om cu aceste simptome care se prezintă la medic anunţând o infecţie a sinusurilor, când de fapt suferă de migrenă, primeşte uneori antibiotice şi steroizi fără investigaţii clinice. El va simţi o ameliorare şi va crede că s-a vindecat, dar asta deoarece steroizii tratează şi migrenele. În plus, antibioticul are un efect placebo puternic.

Tratamentul cu antibiotice şi steroizi pentru o migrenă mascată în infecție a sinusurilor poate dura ani de zile. Necazul este că steroizii provoca multe probleme, inclusiv creșterea în greutate, căderea părului și slăbirea oaselor.

De asemenea, utilizarea inadecvată a antibioticelor poate contribui la creşterea rezistenţei bacteriilor. De aceea, un diagnostic corect este esenţial. Migrena este o tulburare genetică, ereditară. Uneori, pacienţii nici nu ştiu că un membru al familiei suferă de această boală, spunând medicului că au însă un părinte afectat de o infecţie a sinusurilor.

De aceea este important de verificat conţinutul mucoasei nazale, mai trebuie ţinut cont de factorul "febră", căci nu este caracteritică migrenelor, şi trebuie apelat la investigaţii imagistice. In concluzie, daca suferiţi de dureri de cap frecvente, există o mare probabilitate să nu fie de vină sinusurile, ci o migrenă.

Stabilirea diagnosticului corect și întocmirea unui plan de tratament adecvat poate reduce frecvența și intensitatea durerilor de cap. De asemenea, veţi evita testele inutile şi vizitele dese la medici specialişti. Nu uitaţi, tratamentul greşit slăbeşte imunitatea organismului şi dereglează sistemul endocrin. În plus, nu elimină problema.

Mai multe articole despre:
durere sinusuri fresh refresh