MENIU

Industria alimentară îi ademenește deliberat pe copii cu dulciuri NESĂNĂTOASE. Cu cât mai colorat, cu atât mai rău - CNN (STUDIU)

Cele mai periculoase dulciuri pentru copii

Producătorii de dulciuri folosesc deliberat strategiile de marketing și procesele de fabricație pentru a-i atrage pe copii spre cele mai nesănătoase produse. Cu cât ambalajul este mai atractiv și publicitate mai agresivă, cu atât mai mare este și riscul ca respectivul produs să conțină cantități nesănătoase de zahăr, arată un studiu citat de CNN.

Un scris colorat și desene animate pe ambalaj pot fi un indiciu bun că respectivul corn, de exemplu, nu este cel mai nutritiv. Analizele au arătat că produsele concepute astfel încât să fie atractive pentru cei mici au un conținut mai mare de zahăr și mai mic de alți nutrienți, potrivit unui recent studiu publicat de PLOS One.

 

„Din păcate, am constatat, de asemenea, că aceste produse sunt, de cele mai multe ori, foarte nesănătoase și de o calitate nutrițională mai proastă decât produsele care nu sunt promovate copiilor,”a declarat autorul principal al studiului, dr. Christine Mulligan, cercetător în cadrul Departamentului de Științe Nutriționale de la Universitatea din Toronto în Canada. 

 

COPILUL HRĂNIT NESĂNĂTOS, CLIENT FIDEL LA MATURITATE

 

Concluzia vine în urma analizării a aproape 6.000 de ambalaje cu diverse produse alimentare destinate copiilor, atât din punct de vedere al strategiilor de marketing folosite, cât și al calității nutriționale, arată CNN.

 

Rezumând cinic principiul, dependența creată la o vârstă fragedă, prin strategii care n-au nicio legătură cu nevoia de a asigura sănătate copiilor, îi va transforma în "adulți loiali brandului", este de părere dr. Maya Adam, director de comunicare media medicală și profesor la Stanford School of Medicine.

“Ca adulți, dăm dovadă de precauție sporită când vine vorba de copiii noștri. Le punem centura în mașină, ne asigurăm că poartă căști de protecție. (...) Când vorbim despre hrană împachetată, industria alimentară acționează exact invers: promovează cele mai puțin sănătoase produse către cei mai vulnerabili membri ai societății, a mai afirmat specialistul în comunicare.


COPIII SUNT BOMBARDAȚI CU RECLAME PENTRU O VIAȚĂ NESĂNĂTOASĂ

Partea și mai proastă, arată studiul, este că ambalajul este doar o fațetă a procesului de ademenire a celor mici spre cele mai nesănătoase obiceiuri alimentare. Reclamele îi asaltează din toate părțile: de la televizor, din social-media, din jocurile electronice, până și din sălile de sport, centrele comunitare și școli.

“Este important ca adulții să înțeleagă acest lucru, pentru că observăm cum acest marketing agresiv afectează felul în care copiii mănâncă, iar proastele obiceiuri alimentare pe care și le formează se vor păstra de-a lungul întregii vieți și le vor afecta pe termen lung sănătate a mai afirmat autoarea principală a studiului, potrivit CNN.

 

Chiar dacă studiul a fost realizat pe piața canadiană, autorii precizează că situația este cam aceeași oriunde în lume. Pentru a se schimba situația, guvernele ar trebui să elaboreze reglementări și legislații mult mai stricte când vine vorba de publicitate la produse alimentare destinate copiilor.