MENIU

Încrederea în economia zonei euro, la cel mai ridicat nivel din ultimii ani

În luna august, încrederea în economia zonei euro a atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, în ciuda turbulențelor de pe piața bursieră din China și a incertitudinii politice din Grecia.

Indicele sentimentului economic (ESI) a crescut până la 104,2 puncte, de la 104 puncte în luna iulie, în condițiile în care încrederea a crescut în toate sectoarele exceptând industria.

Cifra comunicată de Executivul comunitar este mai mare decât estimările analiștilor, care mizau pe o ușoară scădere până la 103,8 puncte. În ansamblul Uniunii Europene, indicele sentimentului economic a crescut ușor cu 0,4 puncte, până la 107 puncte.

”Îmbunătățirea încrederii în zona euro a rezultat ca urmare a contracarării scăderii încrederii în industrie de îmbunătățirile din alte sectoare și creșterii încrederii consumatorilor”, a informat Comisia Europeană, conform Agerpres. 

În rândul marilor economii din zona euro, încrederea în economia s-a îmbunătățit în Franța (+0,9 puncte) și Spania (+1,7 puncte), dar a scăzut în Germania (-0,2 puncte), Olanda (-0,3 puncte) și în Italia (-0,6 puncte).

Datele Comisiei Europene arată că negocierile Greciei cu partenerii din zona euro pentru un nou program de asistență nu par să fie afectat prea mult încrederea în economie.