MENIU

Început de an universitar, ca întotdeauna, mai puţin academic, mai mult administrativ

Universităţile îşi redeschid, luni, porţile pentru mai mult de o jumătate de milion de studenţi dornici să obţină în anii facultăţii acele abilităţi care să le ofere şansa unei cariere de succes, dar lipsurile administrative umbresc şi în acest an aspectul academic.

Problema locurilor insuficiente în cămine rămâne de departe cea mai mare spaimă a studenţilor care nu locuiesc în oraşul în care se situează facultatea unde studiază.

Aceasta pentru că în cazul în care nu vor avea şansa de a pune mâna măcar pe o cameră plină de igrasie şi gândaci, fără uşă, toaletă proprie şi cu geamurile sparte, singura alternativă rămâne închirierea unui spaţiu de la particulari, situaţie care pentru cei mai mulţi este de neatins.

Pentru a primi un loc în cămin contează media, continuitatea şi situaţia socială a studentului. Oricum, studentul care are dreptul la un loc în cămin trebuie să înveţe la zi, pe locuri bugetare. Studenţii care învaţă pe locuri cu taxă sau în sistemul de învăţământ la distanţă nu au drept de cazare în cămine. La criteriul social se încadrează studenţii care sunt orfani de unul sau ambii părinţi, provin din centrele de plasament sau au situaţii sociale dificile.

Aproape 35.000 de studenţi nu vor avea loc în cămine în anul universitar ce va începe pe 1 octombrie, deoarece s-au înregistrat 140.000 de cereri şi există 250.000 de studenţi bugetari, dar la nivel naţional sunt disponibile 106.000 de locuri. Cele mai grave situaţii se înregistrează în centre universitare din Bucureşti, Timişoara, Cluj, sau Iaşi.

Aşa cum era de aşteptat, lipsurile generează şi corupţia. Preşedintele Uniunii Studenţilor din România (USR), George Păduraru, semnala recent că pe lângă lipsa locurilor, se înregistrează şi foarte multe cazuri de corupţie, la împărţirea camerelor.

Studenţii se plâng că cea mai gravă consecinţă a acestei incapacităţi a Ministerului Educaţiei de a face o strategie realistă pentru rezolvarea crizei locurilor din cămine este aceea că mulţi renunţă la facultate din cauză că nu au bani să îşi închirieze o locuinţă, în Bucureşti, sau nu au bani să îşi cumpere o cameră de cămin. Un loc în cămin costă în căminele din Bucureşti de la 300 la 500 de euro, în funcţie de cameră.

În anul universitar 2007/2008, aproximativ 278.000 de studenţi vor studia la învăţământul superior de stat pe locurile de la buget, iar în jur de 200.000 vor învăţa pe locurile cu plată.
Mai multe articole despre:
studenţi cămine