MENIU

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis: În ce condiţii pot fi recuperate pensiile necuvenite

Pentru ca o decizie de recuperare a sumelor necuvenite acordate cu titlu de pensie să fie legală și să-și producă efectele, casa de pensii trebuie întâi să emită o decizie de suspendare a drepturilor respective, potrivit unei soluții a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). 

Decizia a fost publicată recent în Monitorul Oficial, dezlegarea dată acestei probleme juridice fiind acum obligatorie pentru toate instanțele de judecată.

Casele de pensii trebuie mai întâi să înceteze plata pensiilor și apoi să dea decizii de recuperare a sumelor încasate necuvenit, a stabilit ICCJ, printr-un recurs în interesul legii care a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 849 din 26 octombrie 2017. Soluția oferită de ICCJ este acum obligatorie pentru toate instanțele de judecată, notează avocatnet.ro.  

"În interpretarea şi aplicarea unitară a dispozițiilor art. 179 din Legea nr. 263/2010, coroborate cu dispozițiile art. 114 și art.116 din acelaşi act normativ, legalitatea deciziei de recuperare a sumelor încasate necuvenit cu titlu de prestații de asigurări sociale este condiționată de suspendarea sau sistarea (anterioară ori concomitentă) pensiei printr-o decizie emisă de casele teritoriale/sectoriale de pensii", scrie în Decizia ICCJ nr. 12/2017.

Curtea de Apel Iași a cerut ICCJ să lămurească această chestiune într-o speță concretă, având în vedere soluțiile radical diferite ale judecătorilor care s-au pronunțat anterior. Pe de-o parte, o instanță a spus că, în lipsa deciziei de suspendare a pensiei, banii primiți și care se voiau recuperați de casa de pensii nu puteau fi considerați ca sume încasate necuvenit, pentru că ele fuseseră încasate în temeiul deciziei de pensionare inițială. La polul opus, se afla interpretarea cum că decizia de recuperare a sumelor necuvenite era legală și fără cea de suspendare.

"Sumele încasate necuvenit cu titlu de prestații de asigurări sociale se recuperează de la beneficiari în termenul general de prescripție de 3 ani", scrie în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Casa de pensii este cea care recuperează banii, printr-o decizie care e titlu executoriu (adică folosește direct la executarea silită a pensionarului, fără alte formalități).