MENIU

Imagini în premieră cu John F. Kennedy, scoase la lumină după 55 de ani de la asasinat

Captura din celebrul film al lui Zapruder: Kennedy, ranit de primul glont, cu doar cateva secunde inaintea glontului fatal
<p>Imagine rara cu John F. Kennedy, surprins pe 20 octombrie 1962, la Chicago. Colectie: Cristian Otopeanu</p>
<p>Imagine rara cu John F. Kennedy, surprins pe 20 octombrie 1962, la Chicago. Colectie: Cristian Otopeanu</p>
<p>Imagine rara cu John F. Kennedy, surprins pe 20 octombrie 1962, la Chicago. Colectie: Cristian Otopeanu</p>

După 55 de ani de la asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, site-ul realitatea.net publică trei fotografii în premieră cu fostul preşedinte al SUA, scanate direct de pe negativele originale (vezi galeria foto!)

Pe 22 noiembrie 1963, fostul preşedinte american John Fitzgerald Kennedy (46 de ani) a fost asasinat la Dallas, Texas. Cum s-a produs crima care a îngrozit omenirea: aflat în limuzina prezidenţială, Kennedy făcea un tur de oraş, aclamat de mulţime. În momentul în care JFK a ajuns în Dealey Plaza, s-au tras trei focuri de armă. Două gloanţe l-au atins pe preşedinte, ultimul fiindu-i fatal. Totul s-a petrecut în numai 5 secunde, acesta fiind intervalul de timp în care Kennedy a fost lovit de gloanţele 2 şi 3.

În limuzina SS-100-X, în afara lui Kennedy, mai erau soţia lui, Jacqueline, Guvernatorul de Texas John Connally, nevasta Guvernatorului, Nellie, şoferul şi un agent al Secret Service. Connally a fost rănit grav de al doilea glonţ tras, dar a fost salvat.

Imediat după al treilea foc de armă, cu Kennedy zăcând într-o baltă de sânge pe bancheta din spate, limuzina prezidenţială s-a îndreptat în viteză spre Parkland Memorial Hospital, unde doctorii l-au declarat mort pe fostul preşedinte american, 30 de minute mai târziu.

Şi astăzi, după 55 de ani, există controverse cu privire la adevăratul asasin al lui Kennedy

În urma anchetei Comisiei Warren, desfăşurată începând din noiembrie 1963 şi până în septembrie 1964, s-a stabilit că asasinul lui JFK a fost puşcaşul marin Lee Harvey Oswald şi că acesta a acţionat singur, trăgând cu o puşcă cu lunetă din Depozitul de Carte Școlară din Texas. Totuși, și astăzi există controverse cu privire la adevăratul asasin al lui Kennedy.

La rândul lui, Lee Harvey Oswald a fost împușcat mortal, două zile mai târziu, chiar în sediul poliției din Dallas, de către Jack Ruby, proprietar de cluburi de noapte în Dallas şi suspectat de legături cu Mafia. Patru ani mai târziu, în 1967, Ruby s-a îmbolnăvit și a murit de cancer pulmonar.

Până în zilele noastre, teoria conspiraţiei a întreţinut vii speculaţiile cu privire la adevăratul ucigaş al lui Kennedy. Teoriile cel mai des întâlnite au fost că JFK a fost asasinat fie de KGB, fie de CIA, fie de Mafie, fie de alte cercuri care ar fi pus la cale crima, dar niciodată nu s-a putut demonstra acest lucru.

În octombrie 2017, guvernul american a desecretizat 2.800 de dosare clasificate privind "crima secolului", dar câteva sute au rămas, în continuare, interzise publicului. Din cele 2.800 de dosare declasificate, nu s-a putut trage nicio concluzie suplimentară referitoare la adevăratul asasin al lui Kennedy.

"Așadar, dragi compatrioți, nu întrebați ce poate să facă țara pentru voi, întrebați ce puteți face voi pentru țara voastră"

John Fitzgerald Kennedy a fost cel de-al 35-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.

Kennedy a fost precedat în funcție de Dwight D. Eisenhower (mandat 1953-1961), iar după moartea lui Kennedy (1963) a urmat Lyndon Johnson, până în 1969, când a fost votat Richard Nixon.

Învestit în funcție în ianuarie 1961, JFK a rostit în cadrul discursului de 14 minute memorabila frază "Așadar, dragi compatrioți, nu întrebați ce poate să facă țara pentru voi, întrebați ce puteți face voi pentru țara voastră".

Realitatea.net publică imagini în premieră cu John F. Kennedy

Site-ul realitatea.net scoate la lumină, după 55 de ani de la asasinarea lui JFK, trei fotografii rare, aflate în colecţia jurnalistului Cristian Otopeanu.

Imaginile, scanate de pe negativele originale şi care nu au mai fost publicate niciodată, îl surprind pe John F. Kennedy, pe data de 20 octombrie 1962, în Sheraton-Blackstone Hotel din Chicago.

Contextul în care au fost făcute fotografiile este unul istoric. Cu doar 6 zile înainte, se declanşase criza rachetelor din Cuba. Practic, era o confruntare între două superputeri, Uniunea Sovietică şi Statele Unite, privind rachetele nucleare sovietice din Cuba.

Concret, criza rachetelor din Cuba a reprezentat momentul în care Războiul Rece a fost foarte aproape să se transforme într-un război nuclear și să ia naştere Al Treilea Război Mondial.

Pe 22 octombrie 1962, adică la două zile după ce au fost realizate fotografiile pe care realitatea.net le oferă în premieră, John F Kennedy avea să rostească un discurs televizat, ţinut în Biroul Oval de la Casa Albă, în care a afirmat că avioanele americane de spionaj au detectat baze sovietice de lansare a rachetelor SS-4 Sandal în Cuba, iar aceste rachete reprezentau un pericol imens pentru SUA, întrucât puteau lovi, în orice moment, orașe americane. Kennedy a luat imediat măsura de a impune o blocadă navală Cubei, pentru ca navele ruseşti să nu mai poată transporta armament.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA FOTOGRAFIILE CU KENNEDY!

 

 

.