MENIU

Ilie Vonica, înmormântat cu slujbă specială, în prezenţa a peste 500 de persoane

Ilie Vonica, înmormântat cu slujbă specială, în prezenţa a peste 500 de persoane

Proprietarul Grupului Polisano, Ilie Vonica, a fost înmormântat, duminică, în curtea Bisericii din Groapă din municipiul Sibiu, fiind oficiată o slujbă specială de către un sobor de preoţi, iar la ceremonie au participat peste cinci sute de persoane, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Slujba de înmormântare a omului de afaceri Ilie Vonica a început, duminică, la ora 13.00, peste cinci sute de persoane - rude, prieteni, angajaţi, oameni de afaceri, politicieni, dar şi foşti pacienţi - sosind la Biserica din Groapă din municipiul Sibiu.

Printre cei care au participat la funeralii s-au numărat fostul ministru al Economiei Ion Ariton, viceprimarul Sibiului Virgil Popa, fostul director general al Hidroelectrica Constantin Trihenea, fostul prefect de Sibiu Horaţiu Răcuciu, rectorul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, Ioan Bondrea, dar şi consulul Germaniei la Sibiu, Judith Urban.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al omului de afaceri a fost depus, încă de miercuri, la capela din curtea bisericii, iar mormântul a fost amenajat în cavoul pe care familia Vonica îl deţine în curtea bisericii, alături de morminte ale unor foşti mitropoliţi şi preoţi.
Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi, care au susţinut "un ritual special", diferit de obişnuitul ritual de înmormântare, în condiţiile în care Ilie Vonica s-a sinucis.

"Slujba se desfăşura foarte liniştit. Este un ritual special care se face la cei care sunt decedaţi în situaţiile acestea. Este mult mai simplă, foarte echilibrată şi cu mult bun simţ, ca şi cealaltă, cu aceeaşi frumuseţe. Pentru sibieni, domnul Vonica a fost un pic mai mult decât o simplă ştire. De câteva ori am colaborat, regret profund cele întâmplate şi cred că este momentul să vă spun că pentru noi domnul Ilie Vonica rămâne în continuare subiect de rugăciune", a declarat, presei, Constantin Necula, consilier misionar, pastoral şi de imagine al Mitropoliei Ardealului, cel care a condus ceremonia de înmormântare.

Ritualul de înmormântare a fost presărat de citate din Octavian Paler, rostite de preoţii care l-au oficiat. "Am învăţat că, oricât suferi, lumea nu se va opri pentru suferinţa ta", a spus, la un moment dat, unul dintre preoţi, citându-l pe Octavian Paler.

În momentul în care trupul omului de afaceri Ilie Vonica a fost lăsat în groapă, toată lumea a aplaudat minute în şir.
Ceremonia s-a încheiat cu discursuri ţinute de mai mulţi cunoscuţi şi prieteni ai lui Ilie Vonica, în care au elogiat activitatea acestuia ca medic, om de afaceri, dar şi activităţile sale caritabile.

La cererea familiei, doar rudele, prietenii apropiaţi, câţiva angajaţi şi personalităţile au avut voie să intre în curtea bisericii unde s-a oficiat slujba, restul persoanelor care au participat la ceremonie stând pe trotuarele din faţa lăcaşului de cult.
Pe durata înmormântării, traficul rutier pe strada Justiţiei din municipiul Sibiu, cea pe care se află Biserica din Groapă, a fost închis, mai multe echipaje de Poliţie Rutieră şi Poliţie Locală asigurând zona.

Printre cei care s-au aflat în afara bisericii erau mulţi dintre foştii pacienţi ai Clinicii Polisano, majoritatea având doar cuvinte de laudă despre Ilie Vonica. Pe timpul slujbei, mai multe persoane au avut nevoie de îngrijirile medicilor după ce li s-a făcut rău, un echipaj de Ambulanţă fiind staţionat în apropierea bisericii.

La încheierea slujbei, un unchi al Danei Vonica, arestată în dosarul reţetelor false pentru bolnavii de cancer, Ioan Bratu, a susţinut o declaraţie în faţa presei în care şi-a cerut scuze pentru incidentele dintre jurnalişti şi o parte dintre prietenii şi rudele familiei care au avut loc, sâmbătă, la sosirea şi la plecarea femeii de la priveghiul soţului ei.
De asemenea, Ioan Bratu a vorbit despre "încercarea îngrozitoare" prin care trece familia Vonica şi şi-a exprimat siguranţa că soţia omului de afaceri este nevinovată în dosarul în care este cercetată.

La plecare, toţi cei care au participat la înmormântare au primit pungi de hârtie în care erau o lumânare albă, un colac şi un prosop, dar şi câte un pahar de apă, suc sau vin.

Omul de afaceri Ilie Vonica, proprietarul Grupului Polisano, a murit, marți, după ce s-a aruncat de pe acoperişul casei sale din Sibiu.
Surse judiciare spuneau că omul de afaceri Ilie Vonica a lăsat în locuinţa sa de pe strada Andrei Mureşanu din municipiul Sibiu o scrisoare de cinci pagini în care îşi explica sinuciderea. Ilie Vonica explica în scrisoare că arestarea soţiei şi problemele firmelor sale l-au determinat să îşi ia viaţa, el cerându-i, totodată, iertare soţiei şi să aibă grijă de fiica lor, potrivit unor surse judiciare. Documentul era adresat soţiei, căreia Ilie Vonica i-a scris că nu poate trăi "singur", ştiind că ea este "acolo", adică în arest.

Aceleaşi surse precizau că, din discuţiile avute cu apropiaţii familiei Vonica, s-a stabilit că omul de afaceri a refuzat să mănânce de când soţia sa a fost arestată, iar marţi, înainte de a se arunca în gol, a fumat foarte mult. Trupul lui Ilie Vonica a fost depus, miercuri după-amiază, la capela Bisericii din Groapă din municipiul Sibiu.

Ioana Dana Vonica a sosit, sâmbătă, în jurul orei 19.30, la capela Bisericii din Groapă din municipiul Sibiu, unde era depus sicriul cu trupul neînsuflețit al soţului său. Femeia, escortată de doi poliţişti, a coborât dintr-un autoturism şi a intrat pe poarta bisericii, îndreptându-se spre capelă. În momentul în care maşina a parcat în faţa bisericii, circa 50 de persoane - rude şi prieteni - care o aşteptaseră afară, deşi în Sibiu ploua torenţial, au format un scut din umbrele pentru a o feri de privirile jurnaliştilor şi de camerele de filmat.

Mai multe persoane au lovit chiar jurnaliștii cu umbrelele, strigând: "Sunteţi nişte criminali".
Înainte de sosirea Ioanei Vonica, la capelă ajunsese fiica acesteia, Loredana, cu o maşină a Grupului Polisano.
Ioana Vonica a putut rămâne la priveghiul soţului trei ore, aşa cum a primit dispensă de la Parchet, după care s-a întors în arestul Poliţiei Capitalei.

Omul de afaceri Ilie Vonica, de profesie medic, era proprietarul grupului Polisano, din care face parte şi lanţul de farmacii Reţeta, la care luna trecută au avut loc percheziţii în dosarul reţelor false, în care au fost arestate ulterior nouă persoane suspectate de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni prin care au creat bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 1,7 milioane de lei.

Ilie Vonica şi soţia sa, Ioana Vonica, au fost audiaţi în 20 mai la Poliţia Capitalei, iar ulterior soţia omului de afaceri a fost arestată. De asemenea, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor deţinute de soţia lui Ilie Vonica.
În 22 mai, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a nouă persoane - Ioana Vonica, Decebal Valentin Oprea, Bogdan Mihai Năstasie, Iuliana Ilincea, Anca Maria Otinceanu, Alina Ioana Mănescu şi medicii Otilia Fănica Georgescu, Emilia Niculescu Mizil şi Aristica Poenaru, de la Secţia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni.

Potrivit procurorilor, reprezentanţii societăţi care deţine lanţul de farmacii "Reţeta" ar fi înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziţii de medicamente de la societăţi "fantomă". Astfel, în baza a aproximativ 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice emise de trei medici de specialitate, pe numele unor pacienţi care nu au beneficiat de acestea, reprezentanţii societăţii au decontat fraudulos la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) suma de aproximativ 8,3 milioane de lei.
Ilie Vonica (59 de ani), de profesie medic ginecolog, a construit după 1989 un grup farmaceutic din care face parte distribuitorul farmaceutic Polisano - pe locul trei pe piaţa distribuţiei de medicamente, centrele medicale generaliste Clinica Polisano, centre de fertilizare in vitro, un spital privat în Sibiu, reţeaua de farmacii Reţeta şi producătorul de medicamente Polipharma Sibiu. Pe lângă aceste activităţi, grupul deţinea şi un dealer Toyota, un service auto Citröen, o agenţie de tu­rism proprie, proiecte de sport şi agrement, construcţii imobiliare şi real estate.

Grupul Polisano, cu aproximativ 2.000 de angajaţi, a înregistrat în 2012 venituri totale de peste 300 milioane euro.
În 2011, Vonica a vândut reţeaua de clinici de dializă grupului Diaverum, controlat de fondul de investiţii Bridgepoint, tranzacţie esti­ma­tă la aproximativ 25 milioane euro.