MENIU

Cabinetul Tudose îi pune bețe în roate Gabrielei Firea. Criza de la Elcen se complică

OUG pentru Elcen?

Guvernul Tudose ar fi pregătit un proiect de OUG pentru ședința de mâine care îi încurcă socotelile primarului general al Capitalei, Gabriela Firea cu privire la cumpărarea ELCEN.

Primăria Capitalei ar putea cumpără producătorul de energie termică și electrică ELCEN la o valoarea mai mare de 716 milioane lei, cât reprezintă valoarea nominală, potrivit unui proiect de Ordonanța de Urgență a Guvernului citat de Hotnews.

La sfârșitul lunii iunie, Consiliul General al Municipiului București a votat un acord de principiu pentru cumpărarea ELCEN, la valoarea nominală, însă proiectul de OUG arată că trebuie făcută o evaluare de către un evaluator independent. Vânzarea pachetului de acțiuni se va realiza "la valoarea cea mai mare dintre valoarea rezultată din raportul de evaluare și valoarea nominală a pachetului de acțiuni".

Proiectul de OUG mai arată că plată acțiunilor se va face integral într-un termen de 30 de zile de la data semnării contractului sau în rate, cu avans de minim 30%, ceea ce înseamnă că Bucureștiul trebuie să achite rapid 155 mil euro sau mai mult pe acțiuni.

În ședința din 30 iunie, atât primarul Capitalei, Gabriela Firea, cât și ministrul energiei, Toma Petcu, dădeau asigurări că vânzarea de acțiuni se va face la valoare nominală.

Firea: Am vorbit cu Tudose despre dorința Primăriei de a achiziționa pachetul de acțiuni de la ELCEN

Elcen, controlat de Ministerul Energiei, este producator de energie termica. La randul sau, Primaria Capitalei detine Radet, distribuitor de energie termica. Radet are o datorie catre Elcen de peste 3,6 miliarde de lei. La randul sau, Elcen are datorii catre Romgaz, compania care furnizeaza gazele necesare producerii de energie termica. Ambele companii sunt de anul trecut in insolventa.

Mai multe articole despre:
Elcen