MENIU

Guvernul a înființat 9 agenții regionale care să dea bani IMM-urilor. Vestea proastă: existau deja

Mihai Tudose

Guvernul Tudose a înființat azi nouă agenții teritoriale care să susțină activitatea IMM-urilor private, însă acetea existau și până acum, dar se numeau "oficii teritoriale pentru IMM-uri" și erau doar 8.

Guvernul a înființat azi nouă agenții teritoriale în București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești, Târgu Mureș și Timișoara, care să poată pune în aplicare programele de sprijinire a înființării și dezvoltării de întreprinderi mici și mijlocii, inclusiv Start-up Nation - România, lansat în 15 iunie 2017, se arată într-un comunicat al Executivului.

De la lansarea Programului „Start-up Nation – România" și până astăzi, la ora 13.00, un număr de 3.172 de antreprenori au depus planuri de afaceri pentru acest program. Sesiunea de înscriere se va termina pe 14 iulie.

Noile agenții vor avea inclusiv atribuții în ceea ce privește atragerea de investiții și promovarea exporturilor.

Practic, prin actul normativ se înființează nouă agenții teritoriale în București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești, Târgu Mureș și Timișoara, care să poată pune în aplicare programele de sprijinire a înființării și dezvoltării de întreprinderi mici și mijlocii, inclusiv Start-up Nation - România, lansat în 15 iunie 2017.

Cele nouă agenții vor fi înființate prin reorganizarea celor opt oficii teritoriale pentru IMM-uri și își vor desfășura activitatea în subordinea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

În plus față de arhitectura instituțională de acum, va fi înființată o agenție în București, care va prelua de la Oficiul teritorial pentru IMM-uri Ploiești activitatea pentru zona Capitalei și Ilfov.

Un nou cadru instituțional pentru sprijinirea IMM-urilor, atragerii de investiții și promovării exportului, inclusiv pentru implementarea Programului „Start-up Nation – România", adaptat așteptărilor mediului de afaceri, a fost stabilit printr-o Ordonanță de Urgență adoptată astăzi de Guvern.

Înființarea agențiilor regionale este una dintre măsurile din Programul de Guvernare care contribuie la stimularea mediului de afaceri la nivel regional.

Noul cadru instituțional presupune o extindere a atribuțiilor, dar și o creștere a capacității de a răspunde nevoilor antreprenorilor având în vedere că, pentru anul 2017, se estimează peste 10.000 de antreprenori care vor beneficia de programele naționale pentru IMM-uri. Prin comparație, în anul 2016, oficiile teritoriale pentru IMM-uri au verificat, contractat, decontat și monitorizat un număr de 990 de beneficiari.

Noul program de guvernare al PSD, criticat DUR de IMM-uri

Noul Program de Guvernare modifică semnificativ politicile fiscale și pune o presiune puternică asupra mediului de afaceri, spun patronii de companii mici și mijlocii din România.

Oamenii de afaceri români reuniți în Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) spun că introducerea unui impozit pe cifra de afaceri va genera dificultăţi majore pentru întreprinderile noi şi pentru cele care investesc, blocând înființarea și dezvoltarea societăților comerciale.

Înlocuirea cotei-unice de impozitare a veniturilor cu impozitul pe venitul global este o altă măsură criticată de IMM-uri: va reprezenta o sarcina administrativă suplimentară imensă pentru contribuabili și o creștere semnificativă a cheltuielilor birocratice și administrative publice.

Modificările majore de politici fiscale propuse de PSD fără consultări cu partenerii sociali încalcă principiile fiscalității, respectiv obligativitatea informării contribuabililor cu minimum 6 luni înainte de intrarea în vigoare, spun patronii de IMM-uri.

Mai multe articole despre:
IMM-uri guvernul tudose