MENIU

Starea de alertă a fost prelungită cu încă o lună. Modificări importante la intrarea în magazine

Foto arhivă

Din cauza numărului crescut de infectări, dar și a variantei Omicron, mult mai contagioasă decât celelalte tuplini, Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență a decis prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile. Una dinte modificările importante, anunțată chiar de șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, este aceea că se va permite accesul tuturor persoanelor în supermarket-urile din mall-uri şi centre comerciale, FĂRĂ CERTIFICAT, cu condiţia să existe culoare speciale.

De asemenea, trebuie să se asigure o suprafaţă de patru metri pătraţi de persoană, iar numărul cărucioarelor de cumpărături să fie limitat la numărul maxim de persoane permis.

Arafat a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că prin hotărârea CNSU nu s-au luat măsuri de relaxare, ci este vorba despe unele "ajustări".

"Un alt aspect de ajustare este permiterea accesului tuturor persoanelor în interiorul operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare de bază situaţi în centrele şi parcurile comerciale, dacă sunt stabilite culoare dedicate şi controlate de intrare, deplasare şi ieşire în şi din acestea, cu asigurarea unei suprafeţe de minim patru metri pătraţi raportat la suprafaţa, la numărul maxim de persoane care pot avea acces", a afirmat șeful DSU.

Arafat a explicat că o altă condiţie este limitarea numărului de cărucioare de cumpărături: "Dacă sunt 50 de persoane limită, sunt 50 de cărucioare".

Art.2 - Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, propuse a fi adoptate începând cu data de 07.02.2022, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.

Art.3 - Măsurile propuse în prezenta hotărâre produc efecte doar în situația aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administrației publice centrale.

Art.4 - Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență”, se arată în comunicatul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Mai multe articole despre:
stare alerta dsu raed arafat restrictii purtare masca