MENIU

Gripă aviară la fermele de vaci. Cum încearcă SUA să țină sub control virusul

Este alertă sanitară în Statele Unite, după ce gripa aviară a început să se răspândească și în rândul vacilor. Administrația Biden încearcă din răsputeri să limiteze răspândirea virusului la fermele de animale. Asta în timp ce specialiștii se tem că în curând se vor confrunta și cu infecții umane cu H5N1. 

Cum încearcă SUA să țină sub control gripa aviară la vaci

Administrația Biden a anunțat că va oferi aproape 200 de milioane de dolari pentru a lupta împotriva virusului de gripă aviară în rândul vacilor de lapte. Până acum, virusul a fost detectat în rândul bovinelor din nouă state.

„Monitorizăm îndeaproape situația și luăm aceste lucruri în serios. Este o prioritate de top pentru Administrația Prezidențială să ne asigurăm că toate comunitățile sunt sănătoase și în siguranță.”, a declarat Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă.

La rândul său, Departamentul Agriculturii al SUA a anunțat că va pune la dispoziție încă 98 de milioane de dolari fermelor de lapte, pentru a le ajuta să lupte împotriva răspândirii virusului prin testarea laptelui și a animalelor.

Specialiștii sunt speriați de răspândirea gripei aviare la vaci

„Ceea ce trebuie să facă SUA este să atragă atenția, să monitorizeze bovinele și să se asigure că fermierii, veterinarii și responsabilii pentru sănătate sunt conștienți de riscul pentru bovine, pentru că acest virus H5N1 nu a mai fost prezent în bovine până acum nicăieri în altă parte a lumii.”, spun specialiștii.

Oamenii de știință spun că sunt îngrijorați și că urmăresc îndeaproape mutațiile care ar putea face acest virus să se răspândească mai ușor printre oameni.

Autoritățile au cerut fermierilor, la sfârșitul lunii aprilie, să testeze laptele înainte de export. În prima săptămână au fost raportate 905 teste, dintre care 112 au fost pozitive.