MENIU

Grindeanu, amenințat cu blocarea trenurilor - Ultimatumul ceferiștilor: Oprim lucrul dacă la 1 iulie nu sunt majorate salariile! 

Sorin Grindeanu / Foto: Inquam Photos

Sorin Grindeanu este amenințat cu oprirea trenurilor pe calea ferată dacă de la 1 iulie nu vor fi majorate salariile și nu vor fi dați bani și pentru reparații și asigurarea confortului pentru călători. Sute de ceferiști au protestat luni în fața ministerulu iTransporturilor pentru a-și cere drepturile.

Sorin Grindeanu se confruntă cu presiunea sindicatelor feroviarilor care au avertizat că lucrătorii de pe calea ferată vor opri lucrul dacă majorarea salarială nu va avea loc de la 1 iulie, așa cum li s-a promis. În plus, în lipsa fondurilor, nu vor fi trenuri de călători suficiente în plin sezon estival, a mai spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), Maxim Rodrigo.

Liderul sindical a anunțat că solicitările CFR-iștilor ar însemna o creştere a fondului de salarii cu 25%. 

Printre revendicări se află și eliminarea tergiversării aprobării bugetului de venituri şi cheltuieli pentru CFR Călători şi CFR Infrastructură, fără de care nu sunt fondurile necesare pentru reparaţii de material rulant şi infrastructură feroviară şi nici investiţii în acestea, a mai explicat liderul FSTR.

Aproximativ 500 de ceferişti au participat, luni, la un miting de protest în faţa Ministerului Transporturilor.

Protest uriaș la ușa lui Grindeanu - Ceferiștii cer salarii mai mari cu 25% și bani pentru infrastructură

„Ceferiştii s-au săturat să fie înjuraţi, apostrofaţi, bătuţi de călători pentru că nu le oferă confortul necesar şi nu le asigură mobilitatea necesară pentru că nu au trenuri suficiente ca să-i transporte unde vor. Călătorii au perfectă dreptate, dar trebuie să înţeleagă că nu noi, salariaţii CFR Călători şi CFR Infrastructură, suntem de vină, ci Guvernul României, care refuză să le aprobe bugetele de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 - şi la fel face an de an. Suntem la jumătatea anului şi nu le-a aprobat", a spus Maxim Rodrigo.

„Astăzi am avut o întâlnire cu secretarul de stat Ionuţ Săvoiu, cu preşedintele Autorităţii de Reformă Feroviară, Ştefan Roşeanu, cu preşedintele Direcţiei Transporturi, cu directorul general al CFR Călători. Ni s-a promis că la 1 iulie 2023 se va face rectificarea bugetară şi repede şi negocierea - şi se va aplica şi salarizarea. (...)

Creşterea va fi puţin mai mare pentru că trebuie să cuprindă şi reîntregirea, adică acei 16% care s-au dat în anul anterior ca şi creştere a salariilor cu rata inflaţiei în septembrie şi decembrie 2022, care nici pe aceea Guvernul României nu vrea să o recunoască. Va trebui să se facă mai întâi acea reîntregire şi aplicat acel coeficient de 25% ca şi creştere a fondului de salariu. Noi le-am spus că la 1 iulie vom face ce am spus şi vom aştepta până se face rectificarea bugetară. Dacă acea rectificare bugetară nu se face la 1 iulie şi se facem mai târziu, vom opri lucrul. Practic, oprim că vrem, nu vrem, că n-avem cu ce să circulăm. Aşteptăm şi aplicarea Legii 195/2020 cu creşterea salarială, pentru că legea este în vigoare de la 1 ianuarie 2023, cu aplicare de la 1 iulie 2023 şi orice lege trebuie respectată şi de Guvernul României, cum o respectă şi ceferiştii", a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), Maxim Rodrigo, citat de agerpres.ro.

"Întotdeauna mecanicul de locomotivă a fost unul dintre cei mai bine plătiţi în calea ferată, iar acum s-a ajuns ca un mecanic de locomotivă debutant să primească salariul minim pe economie, în condiţiile în care în toată Uniunea Europeană un mecanic de locomotivă are între 3.000 şi 5.000 de euro salariul lunar, adică de şapte-opt ori mai mare decât în România, în condiţiile în care preţurile sunt aceleaşi în toată Uniunea Europeană şi în România, deci practic avem aceleaşi preţuri, dar salariile sunt de şapte-opt ori mai mici. Practic, ne luptăm să ieşim din subzistenţă, pentru că un salariu minim brut pe economie nu face altceva decât să te ţină la subzistenţă, ţinând cont că un coş minim pentru un salariat, conform studiului CES (Consiliului Economic şi Social), este de 4.053 lei net. Salariul minim brut pe economie de 3.000 lei înseamnă 1.815 lei net, deci nu poţi să-ţi asiguri nici măcar coşul minim", a atras atenţia Maxim Rodrigo.

„Avem un contract de servicii publice pe zece ani, aprobat prin Hotărâre de Guvern. Ăsta este primul an, dar lipsa bugetului îl face practic ineficient. Ceferiştii, în special mecanicii de locomotivă, sunt hotărâţi să nu mai iasă cu locomotivele, decât cele apte, pentru a le demonstra guvernanţilor şi Ministerului Transportului că mai multe locomotive se defectează decât se repară, pentru că nu sunt bani, şi situaţia va ajunge critică la 1 iulie 2023 din această cauză", a adăugat liderul sindical.

Mai multe articole despre: