MENIU

Gabriela Firea: Ne pregătim să lansăm Strategia Naţională „Copii protejaţi, România sigură” 2022-2027. OBIECTIVELE proiectului

Gabriela Firea / Foto: Facebook

Ministrul Familiei și Tineretului Gabriela Firea a anunțat, astăzi, că instituția pe care o conduce se pregătește să  Strategia Națională pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului „Copii protejați, România sigură” 2022-2027. 

"1 din 3 copii trăiește în condiții pe care mulți dintre noi nici nu ni le imaginăm. Ne pregătim să lansăm unul dinte cele mai importante documente pe care ni le-am asumat la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse - Strategia Națională pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului „Copii protejați, România sigură” 2022-2027. 
 
E important în primul rând pentru că ne luăm angajamente majore, pentru următorii cinci ani, în fața celor 3,6 milioane de copii din România. Este vorba despre măsuri și direcții de acțiune țintite mai ales spre comunitățile vulnerabile, unde copiii n-au niciun viitor și trebuie să le dăm șansa la unul.
 
Strategia Națională, care așteaptă acum ultimele avize, apare în contextul dificil în care, în ciuda unor progrese evidente înregistrate în ultimii ani, există în continuare în România un număr mare de copii care se confruntă cu sărăcia și excluziunea socială. Suntem peste media țărilor europene, cu un procent care nu ne face cinste: 36%, conform datelor EUROSTAT raportate la nivelul anului 2020.
 
Vrem soluții pentru acești copii, soluții care să vizeze toate domeniile, de la educație, sănătate și asistență socială, până la promovarea unei justiții prietenoase pentru copii, ceea ce înseamnă un sistem de proceduri penale, civile și administrative care să nu-i inhibe sau să nu-i intimideze și, în același timp, să garanteze respectarea tuturor drepturilor lor. De asemenea, insistăm pentru încurajarea participării copiilor la procesele decizionale care îi privesc.
 
Avem în față un document ambițios și va fi nevoie de toată determinarea și voința – inclusiv politică! – pentru a atinge țintele pe care ni le-am propus. De exemplu, reducerea numărului copiilor afectați de sărăcie și excluziune socială, sprijin cu prioritate pentru copiii în dificultate și familiile acestora pentru a beneficia de locuințe sociale, inclusiv sub forma suportării costurilor pentru chirie sau creșterea ratei de cuprindere în educația timpurie pentru copiii de până la 3 ani și pentru cei între 4 și 6 ani", a afirmat ministrul, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
 
Potrivit Gabrielei Firea, pentru măsurile care urmează să fie implementate, finanțarea va fi asigurată din fonduri europene, "inclusiv cele asumate prin PNRR sau din resurse externe oferite de diferite organizații din domeniul protecției copiilor, precum și din bugetele instituțiilor responsabile".
 
Procesul de elaborare a Strategiei „Copii protejați, România sigură” a fost coordonat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și a presupus o amplă consultare a ministerelor cu atribuții în domeniul protecției drepturilor copilului, a organizațiilor neguvernamentale, a structurilor reprezentative ale copiilor și a altor parteneri internaționali, mai arată Firea. 
Mai multe articole despre:
firea gabriela firea firea psd firea program copii