MENIU

Foamete cruntă în cele mai sărace țări. 50 de milioane de oameni nu au ce mânca

Foto cu caracter ilustrativ / Arhivă

Foametea extremă face ravagii în țările afectate de schimbările climatice. Un studiu britanic arată că numărul oamenilor care suferă de foame s-a dublat în ultimii șase ani și a ajuns la 48 de milioane de persoane. De-a lungul timpului, țările sărace au făcut față cu greu crizelor economice și a conflictelor regionale. Anul acesta însă, fenomenele climatice extreme i-au împins în pragul foametei. 

De la secete năucitoare la inundații catastrofale, acestea sunt cele mai afectate zone de dezastrele climatice din lume. Un studiu efectuat de mai mulți cercetători de la Oxford arată că foamea acută a crescut cu 123% pe parcursul a șase ani în cele mai afectate 10 țări din lume.

Pe lângă conflictele din teritoriu sau crizele economice de care n-au putut scăpa, Somalia, Haiti, Kenya și Afganistan sunt doar câteva dintre țările lovite crunt de fenomene extreme.

În Somalia, peste 1 milion de oameni și-au părăsit casele din cauza secetei și sute de mii de animale au murit epuizate de arșiță. În Afganistan și Pakistan, inundațiile au distrus culturile și mii de oameni au rămas fără case.

Și Guatemala se confruntă cu o migrație fără precedent din cauza lipsei de apă. Aproape 80% din culturile de porumb s-au uscat, la fel și plantațiile de cafea.

ONG-ul de la Oxford susține că toate cele 10 țări afectate profund de foamete poluează planeta doar cu 0,13% din totalul emisiilor de carbon. În timp ce țările industrializate și mai ales cele din G20 sunt responsabile de aproape 80% din poluarea globală, care contribuie semnificativ la schimbările climatice.

Experții britanici au calculat și profitul pe care multinaționalele îl fac în detrimentul suferinței a milioane de oameni. În mai puțin de 18 zile, companiile poluante fac un profit de 49 de miliarde de dolari, bani care ar rezolva toate apelurile umanitare făcute la ONU pe tot anul. 

Mai multe articole despre:
foamete saracie