MENIU

FMI decide abia în toamnă dacă se implică în planul de salvare a Greciei

<p>Criza din Grecia</p>

O delegație a FMI condusă de românca Delia Velculescu este prezentă la Atena pentru negocierile privind un nou pachet de asistență pentru Grecia, însă oficialii Fondului de la Washington spun că decizia implicării nu este încă luată.

Există un sprijin puternic la Fondul Monetar Internaţional privind participarea la cel de-al treilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia dar instituţia nu va decide până în toamnă dacă se va alătura proiectului, a afirmat joi Thomas Ostros, reprezentantul Suediei în Board-ul FMI, transmite Reuters.

FMI a luat parte la primele două programe de asistenţă financiară pentru Grecia dar există dubii privind participarea la cel de-al treilea, potrivit Agerpres.

Participarea Fondului Monetar Internaţional la negocierile privind acordarea celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia este completă, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Mina Andreeva, dezminţind informaţiile privind implicarea FMI în sprijinirea Atenei.

Şi publicaţia britanică 'Financial Times' a anunţat recent, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că FMI nu se va alătura discuţiilor până când Grecia nu va implementa reforme cuprinzătoare.

'Există un sprijin puternic din partea FMI pentru a lua parte la noul program dar va mai dura. Vor exista negocieri în timpul verii şi al toamnei şi apoi Board-ul va lua o decizie în toamnă', a afirmat Thomas Ostros, într-un interviu acordat publicaţiei suedeze 'Dagens Nyheter'.

Ostros a avertizat că există riscul ca al treilea pachet de asistenţă financiară să amâne momentul în care Grecia va adopta reforme dureroase. 'Ei au un sector public ineficient, corupţia reprezintă o problemă şi sistemul de pensii este mult mai costisitor decât în alte state', a declarat reprezentantul Suediei în Board-ul FMI.

Răspunzând recent întrebărilor jurnaliştilor legate de implicarea FMI în negocierile pentru al treilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia, directorul general Christine Lagarde a apreciat că devine 'un punct de vedere acceptat' faptul că o restructurare a datoriei este 'inevitabilă' dar implicarea instituţiei ar putea depinde de Atena.

Un program de succes va necesita 'ţinte fiscale considerabile' şi măsuri structurale care să scoată la iveală potenţialul economiei Greciei, pe de o parte, fiind de asemenea necesară o 'finanţare suficientă' şi o restructurare a datoriei, pe de altă parte, a explicat şeful FMI.

Parlamentul Greciei a adoptat recent două pachete de reformă, ca parte a condiţiilor impuse de creditorii internaţionali în schimbul asistenţei financiare de 86 miliarde de euro (94 miliarde de dolari).

Una dintre condiţiile impuse Greciei de creditori în schimbul celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară este înfiinţarea unui Fond de privatizare în valoare de 50 de miliarde de euro (54,8 miliarde de dolari). Fondul va fi utilizat pentru recapitalizarea băncilor elene, iar banii rămaşi vor fi reinvestiţi în Grecia de Guvernul de la Atena şi vor fi folosiţi pentru reducerea datoriei. Fondul va fi supervizat de autorităţile europene.

La cel de-al treilea plan de asistenţă pe trei ani acordat Greciei, Mecanismul European de Stabilitate (MES) va contribui cu o sumă cuprinsă între 40 şi 50 de miliarde de euro. Fondul Monetar Internaţional are în prezent la dispoziţie pentru Grecia 16 miliarde de euro dintr-un program care va expira în luna martie 2016.

Mai multe articole despre:
Grecia FMI criză Grecia