MENIU

Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR: Secretul bancar nu dispare, se consolidează

Cine este FLORIN GEORGESCU

Secretul bancar nu dispare, ci se reconfigurează, fără afectarea confidențialității, spune Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR. Potrivit acestuia, ANAF primește informații cu privire la conturile clienților deschise la bănci pentru efectuarea verificărilor fiscale prevăzute de lege.

Intermedierea bancară modernă în România nu poate fi gândită decât în consonanță cu transparența fiscală, iar secretul bancar nu dispare, ci se consolidează, a declarat, marți, prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Florin Georgescu, într-o conferință pe teme de fiscalitate.

"O intermediere bancară modernă în România nu poate fi gândită decât în consonanță cu transparența fiscală. După cum am văzut ultimele evoluții la nivel internațional, secretul bancar nu dispare, ci se consolidează, se reconfigurează, fără afectarea confidențialității. Schimbul de informații dintre bănci și autoritățile fiscale este un drum cu două sensuri. Pe de o parte se permite accesul instituțiilor de credit la baza de date administrată de ANAF privind veniturile persoanelor fizice când acestea solicită un împrumut. Pe de altă parte, ANAF primește informații cu privire la conturile clienților deschise la bănci pentru efectuarea verificărilor fiscale prevăzute de lege", a spus Georgescu.

Potrivit acestuia, agenda Uniunii Europene privind impozitarea pornește de la constatarea că regimul de impozitare este depășit, iar evitarea plății impozitelor păgubește bugetele publice cu 70 miliarde de euro anual, în UE.

"Agenda Uniunii europene privind impozitarea pornește de la constatarea că regimul de impozitare, de taxare a companiilor este depășit și neadaptat mediului de afaceri modern caracterizat prin globalizare, digitalizare și mobilitate crescută a firmelor. Evitarea plății impozitelor de către unele companii păgubește bugetele publice de circa 70 miliarde euro anual în Uniunea Europeană, potrivit estimărilor Comisiei Europene și induce astfel o povară fiscală mai mare asupra cetățenilor, a firmelor, generând distorsiuni concurențiale ceea ce conduce la dezavantajarea companiilor care își achită în mod corect obligațiile și afectează, de asemenea, funcționarea pieței libere europene", a mai arătat oficialul BNR.

Mai multe articole despre:
BNR Florin Georgescu