MENIU

Firmele de asigurări ies la atac: Înghețarea prețului la RCA este imposibilă

Protest împotriva prețurilor la RCA

Înghețarea prețurilor polițelor RCA, așa cum solicită transportatorii din România, încalcă directivele europene, susțin firmele de asigurare. Potrivit acestora, la fel cum plafonarea daunelor este imposibilă, nu se poate vorbi nici de plafonarea prețurilor primelor RCA. 

Principala solicitare a transportatorilor o reprezintă înghețarea prețului polițelor RCA, însă argumentele folosite de aceștia recurg la "dezinformări și calcule simpliste, care exced orice logică economică", se arată într-un comunicat al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, care reprezintă 23 de companii de profil care dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări.

În timp ce reprezentanții Transportatorilor Rutieri susțin că valoarea medie a daunei pentru un tir este de 5.000 de lei, asiguratorii îi contrazic și afirmă că prețul acestei polițe RCA depășește 20.000 de lei. "Datele oficiale contrazic aceste afirmații: în rândul camioanelor (vehicule de tip cap-tractor) se înregistrează cea mai ridicată valoare a daunei medii, de aproape 18.500 lei, o valoare de aproximativ trei ori mai mare decât dauna medie la nivelul pieței, care este de circa 6.700 lei. Așadar, valoarea daunei prezentate de UNTRR este de 3,5 ori mai mică decât cifra reală", spun firmele de asigurări.

Potrivit firmelor de asigurări, transportatorii folosesc ca armă principală manipularea în construirea mesajului pe care îl transmit public.

"Pentru a dovedi așa-zisa creștere masivă a prețului polițelor RCA, transportatorii compară o poliță de asigurare a societății Astra Asigurări, cumpărată în anul 2015, cu o poliță a unei alte societăți de asigurare cumpărată recent. Ce nu este însă comunicat este faptul că motivul falimentului societății de asigurări Astra este tocmai practicarea unor prețuri de dumping, nesustenabile", se spune în comunicatul UNSAR.

UNSAR consideră că toate presiunile exercitate de transportatori dăunează funcționării corecte a pieței de asigurări RCA, urmând ca impactul socio-economic negativ să fie resimțit atât de către asigurați, cât și către societățile de asigurare, agenți economici înregistrați în România, care angajează forță de muncă românească.

Mai multe articole despre:
RCA preț rca