MENIU

Fermierii din România cer urgent intervenția Guvernului la Bruxelles: PNRR trebuie amendat pentru finanțarea irigațiilor

Fermierii din România cer urgent intervenția Guvernului la Bruxelles: PNRR trebuie amendat pentru finanțarea irigațiilor

Fermierii români cer bani de la guvern pentru finanțarea și modernizarea rigațiilor. Ei vor modificarea PNRR, pentru a avea acces la banii europeni pentru agricultura românească.

Sute de fermieri au semnat o petiție a Clubului Fermierilor Români pentru ca Guvernul să solicite amendarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă - PNRR, Comisiei Europene, pentru a include finanțarea programelor de irigații din agricultura românească.

Clubul Fermierilor Români a anunțat că face demersuri pentru susţinerea iniţiativelor care urmăresc dezvoltarea sectorului agroalimentar românesc şi îşi exprimă deschis dorinţa de a fi alături de instituţiile statului român ca partener social, prin expertiza pe care o poate oferi asupra acestui sector.

„Reiterăm importanţa includerii în PNRR a finanţărilor dedicate reabilitării şi modernizării structurilor hidroameliorative - irigaţii, desecare-drenaj, combaterea eroziunii solului din România - pentru asigurarea rezilienţei şi competitivităţii agriculturii româneşti. Clubul Fermierilor Români a lansat recent o petiţie, "Agricultura României are nevoie de apă pentru ca Europa să îşi asigure securitatea alimentară", semnată până în prezent de peste 800 de reprezentanţi ai celor mai performante ferme din ţara noastră. Prin această petiţie, solicităm urgentarea demersurilor Guvernului pe lângă Comisia Europeană pentru modificarea PNRR şi alocarea de fonduri pentru agricultură, cu prioritate pentru sistemul de irigaţii şi desecare-drenaj", a anunțat asociația Clubul Fermierilor Români .

„Am pus la dispoziţia autorităţilor elemente de analiză a riscului şi argumente privind importanţa creşterii competitivităţii agriculturii româneşti prin modernizarea şi extinderea amenajărilor hidroameliorative, care susţin necesitatea, oportunitatea şi beneficiile asigurării finanţării în cadrul PNRR a îmbunătăţirilor funciare privind sistemele de gestionare a apei la nivel naţional, pentru a susţine agricultura performantă din România", a declarat Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Români.

„Împreună cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, Clubul Fermierilor Români a întreprins elaborarea unei lucrări de cercetare intitulată “Studiu privind necesitatea reabilitării, modernizǎrii și extinderii amenajărilor hidroameliorative din Sud - Vestul României”. Acest document tehnic a fost realizat în urma unor discuții purtate cu reprezentanți din conducerea MADR, MMPA, ANIF, AFIR și Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților, astfel încât implementarea acestuia să poată beneficia de o abordare integrată, iar fermierii din zonele respective să se poată bucura de realizarea unor intervenții care să le permită obținerea unor producții mai ridicate, cu un consum de resurse logistice și financiare mult diminuate.

Clubul Fermierilor Români a transmis în permanență argumente tehnice autorităților naționale privind importanța identificării unor finanțări care să vizeze soluționarea crizei lipsei de apă pentru culturile afectate de seceta pedologică la nivel național.

Considerăm absolut necesară elaborarea imediată a unei Strategii și implementarea unui Plan național de gestionare sistemică și integrată a apei și solului pentru agricultură, printr-un demers multi-sectorial la care să participe ministerele relevante și reprezentanții fermierilor. Această inițiativă va avea cu siguranță un impact major asupra siguranței și securității alimentare la nivel european, dar și un impact favorabil asupra unei distribuții de forță de muncă în spațiul rural românesc, care va atrage tinerii din diaspora și va conduce la repopularea spațiului rural românesc”, consideră Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului.

În sensul celor menționate, este necesară coordonarea acțiunii tuturor ministerelor relevante – Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – pentru solicitarea urgentă către Comisia Europeană a amendării PNRR, prin includerea finanțării programelor pentru o agricultură românească rezilientă și competitivă”, se arată în anunțul Clubului Fermierilor Români.