MENIU

Radiografia femeilor din România: mai bătrâne decât bărbaţii şi deţin puţine funcţii de conducere

Femeile domină în România, sunt mai bătrâne decât bărbaţii în medie cu 3,2 ani, iar cele mai multe au primii copii când se apropie de 30 de ani. Cele mai multe, aproape 40%, sunt absolvente de liceu şi numai 24% au studii superioare. Cele mai multe căsătorii se oficiază în România în luna august, iar cel mai puţine în martie, perioadă ce corespunde postului Paştelui, când nunţile sunt interzise de religia ortodoxă. Datele au fost făcute publice de Institutul de Statistică, în luna femeilor, notează Realitatea TV.

Femeile predomină în România şi au o pondere de 51,2% în totalul populaţiei, dacă facem o medie la nivel naţional, arată datele oficiale ale INS. În mediul urban sunt mai multe femei, decât bărbaţi, respectiv 52,3% din total, însă la sate sunt mai puţine decât bărbaţii, respectiv 49,9%.

Aceleaşi date arată că populaţia de sex feminin este mai îmbătrânită. Dacă vârsta medie a bărbaţilor la nivel naţional este de 39,9 ani, cea a femeilor a ajuns la 43,1 ani.

Faţă de media europeană, românii au mai multe căsătorii şi mai puţine divorţuri, arată datele oficiale. Dar femeile încep să amâne data nunţii. Dacă în anii anteriori româncele se căsătoreau la 27 de ani şi patru luni, în 2015 vârsta primei căsătorii a crescut la 29 de ani şi o lună. 

După nuntă, copiii! Cele mai fertile femei sunt în nordul ţării - respectiv în Vaslui, Suceava şi Bistriţa Năsăud. Oltencele se înmulţesc mai puţin, în judeţele Gorj şi Olt fiind cele mai scăzute rate ale fertilităţii. Dacă ne uităm la vârsta la care nasc femeile, cele mai tinere mame sunt în Giurgiu şi Călăraşi, media fiind de 26 de ani şi patru luni, în timp ce femeile din Bucureşti aleg să devină mame la 31 de ani, în medie. 

În câmpul muncii, găsim cele mai multe persoane de sex feminin în agricultură, silvicultură, în domeniul serviciilor, dar şi specialişti în diverse domenii, în proporţii aproape egale. Dintre românii cu funcţii înalte de conducere în administraţia publică, doar 1,7% sunt femei. 

Mai multe articole despre:
România femei