MENIU

Exportul de creiere româneşti, o afacere prosperă în fiecare an

<p>Sute de elevi, găsiţi cu păduchi şi roşu &icirc;n g&acirc;t. Situaţia este &icirc;ngrijorătoare</p>

Piaţa serviciilor de educaţie din străinătate pare să fie foarte atractivă pentru copiii şi adolescenţii din România, fapt pentru care câteva mii dintre aceştia aleg să înveţe sau să meargă în vacanţe de studiu în şcolile din UE şi SUA. În ultimii cinci ani, această piaţă a crescut cu 381%, potrivit unei analize realizate de KeyFin.

Experţii de la KeyFin au analizat evoluţia din ultimii cinci ani a pieţei serviciilor de educaţie din străinătate şi au constatat că în această perioadă s-a realizat o creştere de 381%.

Aceştia informează că cele mai importante 16 firme care activează în domeniu şi-au extins afacerile de la 3,6 milioane de lei în 2010, la 17,2 milioane de lei în 2014. Astfel, potrivit acestei cifre de afaceri, rezultă că părinţii care au optat la educaţia occidentală pentru copiii lor au cheltuit peste 51,8 milioane de lei.

IntegralEDU, Mirunette International Education SRL, Seytour SRL si Educatia SRL sunt printre companiile cele mai reprezentative din punct de vedere al cifrelor de afaceri din 2014.

"Evoluţia fulminantă a pieţei, care a marcat o creştere de 381% în ultimii cinci ani, demonstrează că românii au devenit tot mai interesaţi să îşi trimită copii la studii în Occident, încercând să le dea un imbold spre o viaţă mai bună", se afirmă în analiza KeysFin.

Clienţii fideli: parinţii

Totodată, experţii susţin că acest fenomen se întâmplă din cauza sistemului educaţional românesc defectuos şi că se va amplifica pe viitor.

"Asistăm la un adevărat export de creiere, susţinut în primul rând de părinţi, dar şi de instituţiile de învăţământ occidentale prin intermediul burselor pentru cei merituoşi. Este un rezultat direct al lipsei de performanţă a sistemului educaţional românesc dar şi al integrării europene, al globalizării. Datele statistice demonstrează că viitorul ar putea aduce creşteri de două cifre a acestei pieţei", spun analiştii.

Creşterea spectaculoasă a pieţei educaţiei occidentale se datorează în mare parte părinţilor, care, indiferent de sumă, aleg să-şi trimită copiii la studii în Europa.

"Estimările legate de dimensiunile şi dinamica pieţei sunt relative, în condiţiile în care activităţile specifice variază de la activităţile şcolare la componenta turistică. Interesant este că, dincolo de aceşti bani, există o altă parte importantă reprezentată de sumele pe care părinţii le plătesc pentru plata studiilor şi care nu sunt evidenţiate în contabilitatea firmelor româneşti. Vorbim de sume de câteva milioane de euro annual, care trec direct din conturile părinţilor în cele ale instituţiilor de învăţământ", se arată în analiză.

Experţii explică că cei mai mulţi dintre părinţi îşi îndreaptă atenţia, iniţial, spre zecile de oferte de tabere în străinătate, pentru a le oferi, astfel, copiilor şansa de a interacţiona cu programele de studiu oferite de liceele din Europa. Unele dintre aceste tabere, precum Cambridge Esol Exams, Bec, Ielts, Tofic, oferă elevilor şi calificări. 

Cât costă?

După ce au ales varianta cu taberele, părinţii pot alege din ofertele educaţionale pentru şcoala primară, liceu şi facultate. Preţurile acestora variază în funcţie de mai multe criterii de selecţie.

Astfel, în Germania un an de studiu costă aproximativ 18.000 de euro, în Portugalia, 26.000 de euro, în Olanda, 39.000 de euro, 13.000 de lire sterline în Marea Britanie sau 43.000 de dolari în SUA.

Costurile unui an de studiu includ: şcolarizarea, cazarea, două sau trei mese pe zi (în funcţie de tipul de şcoala ales), cinele formale ale căminului, majoritatea activităţilor şi evenimentelor sociale dedicate elevilor, cărţile, resursele şi excursiile curriculare, tutorele academic personal, monitorizarea elevilor şi serviciile de consiliere şi orientare în carieră.

Şcolile oferă, de asemenea, burse de studiu, sportive sau artistice elevilor cu rezultate foarte bune, valoarea acestora fiind cuprinsă între 10% şi 100% din taxa de şcolarizare, taxa de cazare-masă plătindu-se integral.