MENIU

Explicația surprinzătoare a ministrului de Finanțe pentru lipsa investițiilor publice

Ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, a oferit o explicație inedită pentru scăderea masivă a investițiilor publice în primul trimestru din 2017: vremea capricioasă. Asta în condițiile în care Guvernul și-a propus să aloce cu 10 miliarde de lei mai mult decât anul trecut.

Investiţiile statului au fost încetinite în primele trei luni ale anului de vremea rea. Asta a susținut ministrul Finanţelor Publice în interviul acordat revistei Capital.

Impozitul pe gospodării, dar şi modificări la regimul de TVA şi cel al contribuţiilor sociale vor fi anunţate în maximum două luni, a mai spus ministrul Viorel Ștefan.

Oficialul guvernamental admite faptul că, în primele trei luni ale anului, investiţiile au bătut pasul pe loc „din cauza vremii capricioase".

"Cheltuielile de capital au fost de 1,076 mld. lei, de la 1,571 mld. lei în T1 2016. Vremea friguroasă a ţinut pe loc proiectele de investiţii, dar alocările vor creşte substanţial în perioada următoare. Cheltuelile de investiţii au fost de 3,04 mld. lei, din care 2,7 mld. lei reprezintă sume aferente proiectelor din domeniul agriculturii, care vor fi decontaţi de la UE", a declarat Viorel Ștefan.

Guvernul a alocat 39,4 miliarde de lei pentru investiții în 2017, respectiv 4,48% din PIB, cu 10 miliarde de lei mai mult decât anul trecut.

Prevederile programului de guvernare se vor aplica întocmai, iar Ministerul Finanţelor pregăteşte modificările necesare pentru ca acest lucru să se întâmple, cel puţin în ceea ce priveşte fiscalitatea în România, potrivit ministrului de resort.

Impozitul pe gospodării, reducerea cotei unice la 10% pentru veniturile peste 2.000 de lei, reducerea contribuţiilor sociale şi eliminarea a patru dintre acestea, inclusiv cea de şomaj, trecerea obligaţiilor de la pensii şi sănătate în sarcina angajatului sunt principalele modificări anunţate, până acum, de Finanţe. Urmează şi altele, spune ministrul Viorel Ştefan, care vor fi cuprinse într-un Cod Economic al cărui draft va fi pus în dezbatere publică în aproximativ două luni.