MENIU

Eurovision Romania 2017 - ce NUME SONORE din muzica românească vor să reprezinte România

Selecția Națională Eurovision România a atras 84 de piese în cursa pentru un bilet spre scena din Kiev, printre care se numără melodii ale vedetelor Lora, Mihai Trăistariu, Florin Chilian, Maxim, Ioana și Distinto, Tavi Colen și Emma, Tudor Turcu, dar și ale unor compozitori străini.

Luni 23 ianuarie, organizatorii Selecției Naționale Eurovision 2017 au avut o zi plină. Conform calendarului competițional, la sediul TVR au fost verificate și numărate dosarele de înscriere pentru concurs, peste 80 de piese fiind înscrise pentru Selecția Națională.

În perioada 27-29 ianuarie juriul va audia concurenții în studioul TVR, condiție obligatorie pentru participarea la concurs. În premieră, înregistrările audițiilor vor fi difuzate într-o serie de emisiuni la TVR

Vedete autohtone, precum Lora, Mihai Trăistariu, Florin Chilian, Maxim, Ioana și Distinto, Tavi Colen și Emma, Tudor Turcu, Nora Deneș, Cristina Vasiu, Teodora Dinu sau Ramona Nerra, dar și compozitori străini – suedezi, britanici și americani - speră să reprezinte România la concursul de la Kiev, din luna mai. În aceeași competiție intră și câteva proiecte produse de Marius Moga și Adrian Sână.

Numărarea și verificarea plicurilor conținând melodiile trimise s-a desfășurat la sediul TVR, unde documentele au fost deschise și verificate în prezența unui notar autorizat. Perioada de înscrieri pentru etapa națională a concursului s-a încheiat duminică, 22 ianuarie. La fel ca și anul trecut, participanții ale căror dosare de înscriere nu îndeplinesc toate condițiile impuse de Regulament mai au la dispoziție două zile pentru a-și completa documentele.

„Le mulțumesc celor care s-au înscris în Selecția Națională 2017, pentru încrederea pe care ne-au acordat-o și îi asigurăm că toate eforturile noastre din aceste zile se concentrează pe audițiile care vor fi înregistrate în perioada 27-29 ianuarie. Ca în fiecare an, le vom asigura concurenților condiții tehice la cele mai înalte standarde pentru aceste audiții, pe care le vom difuza, în premieră, într-o serie de emisiuni la TVR”, a declarat Iuliana Marciuc, producătorul Selecției Naționale 2017.

Cei care trec de verificarea dosarului intră la preselecție: pentru prima dată în istoria participării României la Eurovision, juriul va decide semifinaliștii Selecției Naționale într-un show televizat. Artiștii vor interpreta piesele în studiourile TVR – condiție obigatorie pentru participarea la concurs - , vineri, 27, sâmbătă, 28 și duminică, 29 ianuarie, în fața juriului și a invitaților care îi vor susține din gradene.

În premieră în istoria Selecției Naționale, înregistrările audițiilor vor fi difuzate, în perioada 5-11 februarie, într-o serie de emisiuni, în exclusivitate la TVR 2, TVR HD și TVR Internațional.

La final, fanii vor afla numele celor 15 semifinaliști ai Selecției Naționale 2017, care vor rămâne în cursa pentru un bilet spre scena din Kiev.

Semifinala Selecției va avea loc duminică, 26 februarie 2017, în studioul TVR, iar Finala pe 5 martie. Câștigătorul Selecției Naționale va fi desemnat exclusiv de public, prin televot.

Eurovision Song Contest 2017 va avea loc la Kiev, cu semifinalele pe 9 și 11 mai și finala pe 13 mai. Alături de România, în competiție s-au mai înscris 42 de țări.

Regulamentul oficial al concursului, precum și mai multe detalii, pot fi accesate pe site-ul TVR, la adresa eurovision.tvr.ro.

Eurovision este o competiție muzicală internațională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociație a televiziunilor publice din Europa. Prima ediție a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveția. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive și mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiștii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecției Naționale și participă la competiția europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi - Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă și interpretată de Mihai Trăistariu.