MENIU

Declarații șocante ale ministrului Eugen Teodorovici, fost șef peste Fondurile Europene

Eugen Teodorovici

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici face afirmații șocante despre absorbția dezastruoasă a fondurilor europene și despre miliardele de euro pe care România le pierde, cu toate că s-a ocupat direct de acest proces înainte să fie transferat la Finanțe.

După ce a păstorit ani de zile Ministerul Fondurilor Europene și s-a lăudat cu marile proiecte de reglare a situației absorbției, acum Eugen Teodorovici ne anunță sec că vom pierde 4 miliarde de euro în câteva luni și că vinovații sunt ... alții.

"Acum, cand a mai ramas 1% din timpul util, vine ministrul Teodorovici, cel care a pastorit direct acest sistem in ultimii ani, cel care lansa cifre halucinante de absorbtie, cel care se batea cu caramida in piept cand descria performantele nemaiintalnite ale echipei sale, si, cu nonsalanta, ne spune ca Romania va pierde bani, circa 4 miliarde de euro", scrie consultantul Octavian Șerban unul dintre consultanții specializați pe subiectul fondurilor UE.

Ministrul Teodorovici a găsit vinovaţii pentru miliardele pierdute din banii UE

Ne mai despart doua luni de inchiderea ciclului multianual, iar a vorbi acum despre legislatia obscura privind achizitiile publice, slaba pregatire a personalului din sistem si birocratia din institutiile implicate pare un fel de gluma amara, spune specialistul, daca nu am intelege impactul negativ asupra populatiei, cea care este privata de acoperirea multitudinii de nevoi din fondurile alocate Romaniei.

"Au trecut 9 ani de la debutul programelor de accesare a finantarilor nerambursabile, iar autoritatile au inchis mereu ochii la semnalele lansate de consultanti, societatea civila, mediul academic si beneficiari", mai scrie Șerban.

"Desi am o bogata experienta in analiza sistemului de absorbtie a fondurilor europene, in ceea ce priveste situatia concreta de la noi din tara am crezut ca le-am vazut pe toate. Ei bine, nu! Pe lista lunga de "asa nu" - aroganta, nepricepere, coruptie, clientelism, inconstienta etc. - se adauga acum si ipocrizia"... Cat de mare sa fie ipocrizia, cat de adanca lipsa de responsabilitate si cat de caustica aroganta unuia care a construit acest sistem total neperformant, incat sa aiba tupeul acum sa vina sa ne spuna ca avem probleme!", arata consultantul.

Din pacate, disfunctionalitatea sistemului este mult mai grava chiar si de cat dezvaluie acum ministrul Teodorovici, dar aceste probleme vor iesi cu adevarat la iveala dupa inchiderea ciclului la 31 decembrie 2015, dupa trimiterea rapoartelor finale catre Bruxelles si, mai ales, dupa alegerile de la anul, mai spune Octavian Șerban pe Ziare.com.