MENIU

Epidemiologii nu sunt optimiști în privința evoluției Covid-19: „Nici virusul HIV/SIDA nu a devenit mai puțin agresiv în timp”

Epidemiologii nu sunt optimiști în privința evoluției Covid-19. Foto/Profimedia

Epidemiologul francez de origine română Mircea Sofonea îi contrazice pe experţii care spun că SARS-CoV-2 va deveni în scurt timp mai puţin agresiv şi se va autoepuiza.

Sofonea crede că, din contră, evoluţia de până acum a arătat că virusul a devenit nu doar mai transmisibil, ci şi mai agresiv. Abia pe termen lung noul coronavirus s-ar putea „îmblânzi”, dar asta după ce ar fi capabil să mai provoace milioane de victime în întreaga lume, dacă nu se va avansa cu vaccinarea.

ntr-un interviu pentru adevărul.ro, Mircea Sofonea a explicat de ce nu este valabilă şi în cazul noului coronavirus teoria conform căreia virusurile au tendinţa să devină odată cu timpul mai puţin agresive. „Depinde care este relaţia între transmisie şi virulenţă. Spre exemplu, pentru virusul HIV care dă SIDA nu a scăzut virulenţa. Şi sunt boli infecţioase şi virusuri care există de multă vreme şi tot nu au scăzut în virulenţă. Nu e o regulă care se verifică tot timpul. Până acum, în cazul SARS-CoV-2, mutaţiile au devenit nu doar mai contagioase, ci şi mai virulente. Deci până acum, în acest caz regula e pe dos. Nu ştim însă cum va evolua pe termen lung, pe moment nu avem datele astea”, spune Sofonea.  

În opinia sa, vaccinurile sunt singurele care vor stopa pandemia, însă doar combinate cu anumite măsuri, dat fiind faptul că nu o eficienţă de 100%. Acesta e motivul pentru care ţări ca Franţa sau Italia au apelat la certificatul verde, prin care se impun anumite restricţii pentru cei nevaccinaţi şi care nu au trecut nici prin boală. „Vaccinarea masivă nu mai e suficientă, pentru că valul este deja aici. Deci trebuie măsuri care au efect imediat, nu doar vaccinul. E nevoie de restricţii, dar pe baza certificatului verde, adaptate la situaţii şi oricum mult mai puţine pentru cei vaccinaţi”, explică Sofonea.