MENIU

Șeful Finanțelor Publice Ploiești, Daniel Petre, reținut de DNA pentru luare de mită

<p>Șeful Finanțelor Publice Ploiești, Daniel Petre, reținut de DNA pentru luare de mită</p>

Director general al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Ploiești, Daniel Petre, a fost reținut, miercuri seară, pentru 24 de ore de către procurorii DNA, suspectat de luare de mită într-un dosar de evaziune fiscală în care sunt vizați fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului, Marcel Păvăleanu și omul de afaceri Răzvan Alexe. Decizia a fost luată de procurorii anticorupție după ce, în cursul dimineții, șeful Direcției Finanțelor Publice Ploiești a fost ridicat și dus la audieri la sediul DNA din Ploiești, informează Realitatea TV.  

La ieşirea de la audieri, Daniel Petre a declarat că nu se aştepta să fie reţinut, potrivit Adevărul.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada aprilie - mai 2012, Daniel Petre "a primit în mod repetat în trei rânduri, de la un denunțător, sumele de 20.000 lei, 10.000 lei respectiv 20.000 lei, pentru ca, în calitate de director executiv adjunct la Direcția Economică din cadrul Consiliului Județean Prahova, cu atribuții delegate de administrator public, să facă demersuri pentru favorizarea unei firme, în sensul atribuirii unei lucrări privind modernizarea unui drum județean, finanțată din fondurile Consiliului Județean Prahova. De asemenea, inculpatul a promis că va face demersuri și în legătură cu efectuarea cu prioritate a plăţilor către societatea respectivă și suplimentarea cu 20% din valoarea totală a lucrării menționate, pe parcursul derulării contractului", se precizează în comunicatul DNA, remis Realitatea.net.  

Mai departe, în cursul lunii aprilie 2013, înaintea sărbătorilor pascale, Daniel Petre, "în calitate de director executiv în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Prahova, a primit de la același denunțător suma de 10.000 lei, pentru a favoriza aceeași firmă, cu ocazia unui control derulat de către inspectorii din subordinea sa". Totodată, Daniel Petre "a încercat, în cea de-a doua jumătate a anului 2013, să-l sprijine direct sau indirect pe denunțător, care era cercetat într-un dosar înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, pentru săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani".

Potrivit aceleiași surse, "printr-un intermediar, inculpatul a solicitat şefului serviciului nominalizat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti să coordoneze activitatea de verificare în dosarul respectiv, să nominalizeze o altă echipă ( compusă din persoane agreate de inculpat) pentru a efectua controlul, alta decât cea propusă de acesta". Mai mult, în luna februarie 2014, Daniel Petre i-a chemat la biroul său toţi şefii de serviciu şi directorii responsabili de activitatea de inspecţie fiscală şi le-a solicitat ca toate echipele de inspecţie fiscală să efectueze, în luna respectivă, numai rambursări de TVA, aspect care s-a și întâmplat ulterior", se mai precizează în comunicatul procurorilor DNA.

Conform unor surse judiciare, citate de Mediafax, acţiunea procurorilor are legătură cu dosarele în care este implicat Răzvan Alexe, patron al mai multor firme, cercetat de DNA în cazul de corupţie al preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma şi al fiului acestuia, deputatul Vlad Cosma. Răzvan Alexe este inculpat şi într-un alt dosar, instrumentat de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, respectiv dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, în care este trimis în judecată şi fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu.