MENIU

Șeful Consiliului Fiscal: "PSD face pași înapoi după alegeri. Taxa pe stâlp e un non-sens total”

Ionut Dumitru, seful Consiliului Fiscal

Șeful Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, spune că măsurile propuse de PSD de amânare cu un an a eliminării unor taxe "vin târziu", dat fiind că mediul de afaceri și-a stabilit bugetele pentru anul viitor, și că "niciun partid care a candidat nu și-a asumat discuția, au promis lucruri care n-au legătură cu realitatea”.

Guvernul Cioloș a decis amânarea cu un an a modificărilor Codului Fiscal, mai precis a scăderii TVA la 19%, a eliminării taxei pe stâlp și a supraccizei pe carburanți. Măsurile au fost cerute de Liviu Dragnea într-o discuție telefonică cu Dacian Cioloș.

„Cred că aceste lucruri trebuie discutate înainte de alegeri. Deja se fac pași înapoi după alegeri. Strict economic, reduceri de taxe pe consum, că e vorba de TVA sau accize, când economia crește cu 4 și ceva și consumul cu peste 10, logica economică ne arată că n-are niciun sens să mergem în direcția reducerii de taxe pe consum", a declarat președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

Guvernul amână tăierea a trei taxe, la cererea lui Liviu Dragnea

Potrivit acestuia, decizia amânării era necesară pentru păstrarea într-un deficit sub 3% în 2017, dacă luăm în calcul eliminarea celor 102 taxe plus creșterea salariilor.

Calculele provizorii arată că TVA-ul redus cu un punct și eliminarea accizei ar contabiliza în jur de 0,7% din PIB, mult mai mult decât semnificativ, a precizat Ionuț Dumitru la digi24.ro.

„Din punct de vedere strict economic nu mai are niciun sens să mergem înainte cu reduceri de taxe pe consum", a adăugat Ionuț Dumitru. El a mai spus că nu își explică faptul că PSD a promovat aceste măsuri numai până la alegeri.

În privința taxei pe stâlp, el a spus că trebuie o discuție foarte serioasă. „E o taxă de investiții într-o țară care are nevoie de investiții, aceasta taxă e un non sens total”, a subliniat el.

Mai multe articole despre:
taxe Ionuţ Dumitru Consiliul Fiscal taxe psd