MENIU

Efectele sistemului de învățământ online asupra elevilor: A fost ca o vacanță de vară. Copiii nu au progresat - Studiu german

Școala online, efect asupra copiilor

Rezultat mai mult decât îngrijorător al unei cercetări efectuate de Universitatea Goethe din Germania, potrivit căruia, învăţământul online sau la distanţă, la care au fost obligați să participe elevii în timpul pandemiei de coronavirus, a avut asupra acestora un efect similar celui al vacanţei de vară. În plus de asta, randamentul şi competenţele elevilor nu au progresat deloc prin intermediul aceastei metode de studiu.

„Evoluţia medie a competenţelor în perioada închiderii şcolilor din primăvara anului 2020 se caracterizează prin stagnare, cu tendinţa de diminuare” a acestora, afirmă Andreas Frey, care predă psihologia educației cu accent pe consiliere, diagnostic și evaluare la Universitatea Goethe și este, totodată, unul dintre autorii studiului. „Efectul este similar vacanţelor de vară”, reatează Edupedu.ro.

Studiul, despre care au scris mai multe publicații germane, relevă o scădere mai pronunţată a competenţelor educaţionale în rândul copiilor şi adolescenţilor proveniţi din familii vulnerabile din punct de vedere social. 

„Diviziunea între săraci şi bogaţi s-a adâncit şi mai mult în timpul primelor închideri ale şcolilor din cauza pandemiei”, a mai spus Frey.

Autorul studiului susține că predarea online s-a îmbunătățit în iarna anului 2020 și începutul lui 2021 în unele situații, așa că unele concluzii despre aceste pierderi s-au schimbat și ele.

Cercetarea efectuată de Universitatea Goethe din oraşul german Frankfurt a fost întocmită pe baza unor date colectate din întreaga lume referitoare la evoluţia pregătirii elevilor în perioadele în care pandemia COVID-19 a impus închiderea şcolilor şi trecerea la învăţământul în sistem exclusiv online.