MENIU

Eduard Hellvig, directorul SRI: Lupta împotriva corupţiei trebuie să continue

<p>Ce &icirc;i rezervă astrele &icirc;n 2016 lui Eduard Hellvig?</p>

Eduard Hellvig, directorul SRI, a afirmat recedent că lupta împotriva corupţiei trebuie să continue. Într-un interviu acordat adevărul.ro, directorul SRI a vorbit espre colaborarea cu DNA, despre relaţia cu Serviciul de Informaţii Externe (SIE), dar şi despre legătura pe care o are cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu lumea politică.

Întrebat despre faptul că în societate circulă mai multe opinii care spun că ţara este condusă în acest moment de binomul SRI-DNA şi că lupta împotriva corupţiei a ajuns într-un punct în care am uitat cu totul de prevenţie, Eduard Hellvig a afirmat că este doar o percepţie pe care unii o au asupra a ceea ce se întâmplă în societatea românească.

"Convingerea mea certă este că nu putem să ajungem să avem o societate puternică şi un stat puternic decât dacă avem o societate curată. Pe toţi ne urmăreşte trecutul, cu bune şi cu rele. Serviciul Român de Informaţii, şi vreau să se ştie acest lucru, este o instituţie care asigură suport în lupta împotriva corupţiei, corupţia fiind clasificată, printr-o decizie a CSAT, ca o problemă de siguranţă naţională. Acesta este primul aspect. Al doilea aspect. Sigur că noi facem prevenţie! S-a dovedit că, în foarte multe cazuri, Serviciul Român de Informaţii a transmis beneficiarilor legali informări în scop preventiv. Totuşi, pentru o bună clarificare, aş vrea să subliniez că atunci când în activitatea noastră identificăm elemente constitutive ale unor infracţiuni avem obligaţia legală de a le transmite către organele de aplicare a legii. Repet, ne obligă legea care este fără echivoc. Astfel de elemente se pot referi fie la presupuse fapte/activităţi ce urmează să se întâmple sau sunt în curs de desfăşurare, fie la activităţi trecute. Preocuparea noastră rămâne în continuare prevenţia. Vă spun un aspect important: aproape 70% din informările pe care le furnizăm ca instituţie le facem către Guvern, care este principalul nostru beneficiar. Tot legat de întrebare, menţionez că politicile într-un stat nu le face un serviciu de informaţii, le fac puterea legislativă şi cea executivă, indiferent de culoarea politică, şi aşa e normal să fie în democraţie", a detaliat directorul SRI.

Acesta a mai explicat că Serviciul Român de Informaţii este instituţia care pune la dispoziţia beneficiarilor informaţii cu privire la lucrurile care merg sau nu merg în societatea românească, SRI atrage atenţia asupra lucrurilor care se pot întâmpla.

"Şi vom rămâne în această zonă, de a acorda întregul suport beneficiarilor noştri, pentru a lua deciziile cât mai concrete şi mai eficiente pentru cetăţenii acestui stat. De reuşita unui Guvern sau a altuia ne bucurăm şi noi, Serviciul Român de Informaţii, pentru că avem un buget mai mare sau mai mic, ne bucurăm şi noi, ca simpli cetăţeni ai acestei ţări, ca atare, interesul nostru, dat de lege, este de a asigura toate condiţiile ca societatea românească să fie o societate competitivă, puternică şi performantă. Vorbeam de necesitatea ca această luptă împotriva corupţiei să continue, pentru că e nevoie să avem un stat puternic, care să asigure servicii de calitate pentru cetăţeanul român, vorbeam de rolul de prevenţie – sunt planuri concrete în care Serviciul Român de Informaţii are datoria şi responsabilitatea de a contribui ca societatea românească să ajungă la parametri competitivi la nivel european", a continuat directorul SRI.

Legat de relaţia cu preşedintele României, în afară de cea instituţională, Eduard Hellvig a declarat: "Există, cel puţin asta e convingerea mea, o relaţie de încredere, bazată pe un set de valori în care, încă din perioada în care eram oameni politici, credem amândoi. Viaţa ne-a adus în aceste poziţii vremelnice şi între preşedintele României şi directorul Serviciului Român de Informaţii există relaţii strict instituţionale. Niciodată, şi subliniez niciodată, de când mă aflu în această funcţie, preşedintele României nu a discutat cu directorul Serviciului Român de Informaţii decât din perspectivă instituţională şi cred că acest lucru este extrem de important.