MENIU

BCE ar putea lansa noi stimulente de politică monetară în martie

<p>Șeful BCE, Mario Draghi</p>

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să mențină dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, la care staționează din luna septembrie 2014, transmite Reuters. În acelaşi timp, şeful BCE, Mario Draghi, a lăsat să se înţeleagă că instituţia pe care o conduce ar putea relaxa măsurile de politică monetară în luna martie.

Mario Draghi a declarat presei, în cadrul şedinţei de politică monetară, că BCE ar putea relaxa condiţiile de finanţare în luna martie, pe fondul îngijorărilor legate de diminuarea creşterii economice şi a volatilităţii extreme din pieţele financiare, informează CNBC.

De asemenea, BCE a menținut dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,30% și dobânda la depozite la minus 0,30%.

Conform datelor preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a rămas la 0,2% în luna decembrie 2015, același nivel cu cel înregistrat în luna noiembrie 2015. Este pentru a treia lună consecutiv când inflația în zona euro este una pozitivă, dar, cu toate acestea, avansul prețurilor este mai redus decât estimau analiștii, care mizau pe o creștere modestă, până la 0,3%.

Banca Centrală Europeană mizează pe o creștere a prețurilor de sub 2%. Însă, inflația în zona euro a fost sub această țintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar și în teritoriu negativ, în condițiile în care prețul petrolului s-a redus semnificativ.

Pentru a stimula inflația, BCE a demarat o serie de măsuri de stimulare în cursul anului trecut. Începând din luna martie 2015, BCE achiziționează lunar obligațiuni suverane ale statelor din zona euro și bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro.

La ultima sa reuniune din luna decembrie, BCE a decis să reducă dobânda la depozite, de la minus 0,20% până la minus 0,30% și a extins cu șase luni, până în luna martie 2017, programul de achiziționare de active.

'Ne așteptăm ca BCE să lase nemodificate dobânda la depozite și programul de achiziționare de active', a declarat economistul RBS, Andrew Cates. 'Noi măsuri de relaxare ar putea afecta credibilitatea BCE dacă ar veni la atât de puțin timp după pachetul de măsuri de luna trecută', a adăugat Cates.

În schimb, președintele BCE, Mario Draghi ar putea oferi joi noi detalii cu privire la planurile BCE de a achiziționa obligațiuni municipale, scoțând în evidență flexibilitatea programului de achiziționare de active într-un moment în care unii investitori avertizează că acest program a ajuns la limită.

În plus, la conferința de presă susținută de Mario Draghi analiștii au urmărit cu atenție comentariile sale cu privire la scăderea prețului petrolului și situația din China.

Cele mai recente prognoze de inflație și creștere economică ale BCE aveau la bază un preț al petrolului de 52,2 dolari în acest an. În prezent, însă, barilul de țiței Brent se tranzacționează pentru aproximativ 28 de dolari și chiar și contractele futures cu livrare în 2022 sunt sub pragul de 50 de dolari, o dovadă a încrederii scăzute a investitorilor într-o revenire rapidă.

Mai multe articole despre:
null