MENIU

Economia Franţei a stagnat în primul trimestru din 2014

<p>Franţa se menţine pe zero &icirc;n T1 2014</p>

Institutul naţional de statistică din Franţa (Insee) a confirmat vineri că a doua mare economie din zona euro a stagnat în primul trimestru al acestui an, după o creştere de 0,2% în ultimele trei luni ale anului trecut, transmite Reuters.

Această creştere economică zero se explică prin scăderea cererii interne (cheltuieli de consum şi investiţii). Franţa a evitat o contracţie economică în primele trei luni numai graţie cheltuielilor guvernamentale şi reconstituirii stocurilor companiilor, a precizat Insee, într-un comunicat de presă.

Cheltuielile de consum ale gospodăriilor s-au redus cu 0,5% iar investiţiile s-au contractat cu 0,8%. În primul trimestru al acestui an contribuţia cererii interne finale la creşterea economică a fost una negativă cu 0,4 puncte în timp ce variaţia stocurilor a avut un efect pozitiv de 0,5 puncte iar comerţul exterior a avut şi el o contribuţie negativă de 0,1 puncte.

Acesta este a doua estimare a Insee privind evoluţia PIB în primele trei luni. De la publicarea primei estimări Insee a anunţat că şi-a revizuit la 0,7% prognozele privind avansul înregistrat de economia franceză în 2014, sub estimările guvernului care mizează în continuare pe un avans de 1%. AGERPRES

 

Mai multe articole despre:
Franţa zona euro Economia Franţei