MENIU

DNA cere închisoare cu executare pentru Liviu Dragnea. Verdictul, pe 29 mai

Liviu Dragnea, în faţa judecătorilor
Dragnea, la ultimul termen de judecată în dosarul în care e acuzat de instigare la abuz în serviciu

Dragnea. DNA cere închisoare cu executare pentru Liviu Dragnea! 

UPDATE: Sentinţele în acest caz vor fi pronunţate pe data pe 29 mai.

Procesul s-a reluat, după o scurtă pauză, cu pledoariile avocaţilor. Primul care vorbeşte este avocatul Marian Nazat, care-l reprezintă pe Liviu Dragnea. El cere achitarea clientului său susţinând că DNA a folosit ca probă directă declaraţia fostei sefe a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu. Afirmaţiile acesteia ar fi însă în contradicţie cu declaraţiile făcute de una din secretarele PSD, Anisa Stoica.

Avocatul a atacat şi afirmaţiile făcute de Alesu, despre întâlnirile cu Dragnea în care discută situaţia secretarelor.

"Remarc o preocupare a doamnei de a face vorbire despre aceste pretinse întâlniri în absenţa oricărei persoane, astfel încât să nu fie probate", a spus avocatul.

"Alesu a susţinut ca aceste discutii cu Dragnea au fost in cadrul discutiilor pe marginea organigramei. Dragnea a negat o astfel de discutiei intr-un astfel de context, iar martora Magheru a infirmat o astfel de discutie", a combatut Nazat acuzatiile DNA.

Potrivit acestuia, anchetatorii s-ar fi folosit de simple presupuneri, de indicii.

"Completul de judecata a incercat sa extinda cercetarile, sa administreze toate posibilele mijloace de probe pentru a afla adevarul, probele la dosar nu combat prezumtia de nevinovatie a domnului Dragnea. Niciun martor audiat nu a facut trimitere la o presupusa instigare a domnului Dragnea. Invocarea acestor declaratii de martori nu poate sustine decat nevinovatia. Solicit achitarea domnului Dragnea!", a solicitat Marian Nazat.

In cazul infractiunii de fals intelectual, el spune ca aceasta ar fi descrisa de procurori extrem de vag.

"Nu am observat in niciun document ca s-a inceput urmarirea penala impotriva lui Dragnea si pentru complicitatea la abuz in serviciu. Vi se cere sa-l condamnati pe Dragnea pentru o infractiune pentru care nu s-a pus in miscare urmarirea penala", sustine avocatul.

"În România, deciziile încă sunt luate de judecători", a declarat Liviu Dragnea, în faţa sediului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii DNA cer 7 ani şi jumătate de închisoare pentru Liviu Dragnea şi ridicarea suspendării condamnării din dosarul Referendumului.

"Solicităm condamnarea acestora la pedeapsa închisorii. Solicităm pedeapsa închisorii cu executare în regim privativ de liberare", a spus procurorul de şedinţă.

În ceea ce îi priveşte pe Liviu Dragnea, Floarea Alesu şi un alt inculpat, DNA a cerut pedepse orientate către mediul prevăzut de lege: 7 ani şi 6 luni pentru instigare la abuz în serviciu şi 2 ani şi 6 luni pentru fals.

Referitor la preşedintele PSD, procurorul a solicitat să se constate că faptele judecate sunt concurente cu cele pentru care a fost condamnat în dosarul Referendumului.

În cazul altor trei inculpaţi, DNA a solicitat pedepse sorientate către minimum, 3 ani pentru abuz în serviciu şi 6 luni pentru fals intelectual.

Pentru toţi cei vizaţi de dosar s-au cerut pedepse complementare.

În cazul celor care au apelat la procedura simplificată, procurorii au cerut închisoare cu executare orientate către minimum stabilit de lege, respectiv pentru Adriana Botorogeanu, Anisa Stoica şi Nicuşor Gheorghe.

Procurorul DNA a arătat despre Bombonica Dragnea că nu a întreprins demersuri de sancţionare a celor două angajate, care lucrau în subordinea sa directa, astfel că acestea au primit salarii necuvenite.

Fosta soţie a lui Liviu Dragnea nu a dat declaraţii la DNA, iar în proces şi-a rezervat dreptul la tacere. Împotriva ei ar fi mai multe declaraţii date de angajaţii DGASPC Teleorman.

Procurorul DNA a citat, în acuzare, mai multe declaraţii date de martori şi de inculpaţi în faţa Înaltei Curţi. Acesta a arătat că mai mulţi inculpaţi au recunoscut acuzaţiile, inclusiv cele două secretare PSD.

Una dintre declaraţiile cheie este cea dată de Anisa Stoica, secretara PSD care a făcut mai multe afirmaţii privind rolul lui Liviu Dragnea în angajarea sa.

"Declaraţiile acesteia se coroborează cu declaraţiile fostei sale sefe, Floarea Alesu", a precizat DNA. Procurorul a mai dat detalii şi despre modul în care în cadrul DGASPC Teleorman s-a constituit un Serviciu, condus de Bombonica Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, şi în cadrul căruia au fost angajate cele două secretare PSD.

Pe 25 aprilie, Curtea Supremă a amânat pentru data de 15 mai ultima înfăţişare în dosarul "Bombonica" în care Liviu Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

Avocaţii a doi dintre inculpaţi, printre care şi Bombonica Prodana, au cerut ca DNA să explice în ce a constat colaborarea dintre Parchet şi SRI în acest caz.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a acceptat solicitarea apărării şi au cerut DNA să explice ce rol au avut protocoalele în dosarul "Bombonica".

"Din ştirea mea, sunt deja patru solictări numai la Înalta Curte, toate admise de Curte, cu privire la clarificarea protocoalelor încheiate cu SRI. La instanţele din ţară sunt mult mai multe. Nu ştim ce probe au fost viciate sau dacă au fost viciate în acest dosar. Cerem să ni se prezinte toate documentele care au legătură cu acest protocol şi vom vedea. Vorbim de o justiţie paralelă", a declarat avocatul Toni Neacşu, care o reprezintă pe  Bombonica Prodana.

"Protocolul Ministerul Public- SRI, invocat si in dosarul "Bombonica". Avocatii a doi dintre inculpati, printre care si Bombonica Prodana, cer ca DNA sa explice in ce a constat colaborarea dintre parchet si serviciu in acest caz. Este un semn ca cel mai probabil se va amana ultimul termen in dosarul "Bombonica", a scris jurnalistul Realitatea TV Ionela Arcanu pe Facebook.

În aşa-numitul dosar "Bombonica" au fost 14 înfăţişări până acum, din ianuarie 2017 când a început procesul. DNA va anunţa azi ce pedepse va cere pentru inculpaţi.

Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, alături de fosta sa soţie Bombonica Prodana, dar şi de foşti angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.

Mai multe articole despre:
proces termen Liviu Dragnea