MENIU

Domenii în care experiența nu contează și lista angajatorilor care caută tineri fără experiență

Studentii si proaspat absolventii intampina adesea problema lipsei de experienta in momentul in care decid sa-si caute un job. Exista insa cateva domenii in care experienta anterioara nu este cea mai relevanta pentru angajator. De asemenea, exista companii care ofera in mod recurent joburi si programe de internship pentru tinerii aflati la inceput de drum, scrie hipo.ro.

Iata care este procentul joburilor de tip entry-level pe fiecare domeniu, conform datelor obtinute din analiza principalelor site-uri de recrutare din Romania:

Administrativ: 50,3%;
Financiar-Bancar: 35%;
Inginerie: 23,7%;
IT/ Telecom: 28,65%;
Marketing: 53,7%;
BPO: 47,5%;
Vanzari: 43%.

Se constata o pondere scazuta a joburilor entry-level in domeniile tehnice (Inginerie, IT/ Telecom) in care sunt foarte importante cunostintele dovedite. Cea mai mare rata de angajabilitate pentru persoanele aflate la inceput de cariera se constata in: BPO, Administrativ, Vanzari, Marketing si Audit.

Domeniul BPO a crescut in  Romania cu procente intre 10-30%in ultimii ani si continua sa se mareasca de la an la an. Principalii angajatori din domeniu prezic o crestere de 30% in urmatoarea perioada. Astfel, BPO-ul va putea sa ajunga domeniul cu cea mai mare rata de angajabilitate, in special in randul persoanelor fara experienta.

Principalii angajatori din BPO se gasesc in orasele cu mari centre universitare, 70% din numarul total de locuri de munca fiind destinate pozitiilor de entry – level:

  • Bucuresti: Accenture, Genpact, Wipro, WNS, TMF, HP, OMV Global Solutions, Oracle, P&G Procurement Center, Huawei Technologies, BAT SCC/ BASSE, Stefanini, CGS – Computer Generated Solutions;
  • Cluj Napoca: Genpact, Evalueserve, HP, Office Depot, Emerson;
  • Timisoara: Wipro, HP, Stefanini;
  • Iasi: Capgemini, HP, XL World. Citeste mai mult....