MENIU

Doar 71.000 de credite sunt cu probleme în România. De ce se tem băncile de legea "Dării în plata"

<p>71.000 de credite, cu probleme &icirc;n Rom&acirc;nia. De ce nu sunt băncile de acord cu legea "Dării &icirc;n plata"</p>

Chiar dacă doar 71.300 de persoane care au luat credite ipotecare au probleme cu plata ratelor, aceştia fiind principalii beneficiari ai legii Dării în plată, atât bâncile, cât şi BNR se tem de această propunere legislativă, deoarece oamenii care au luat împrumuturi pentru locuinţe la preţuri extrem de mari vor prefera să dea casa băncii şi să nu mai plătească creditul. De asemenea, această legi se aplică şi pentru terenuri, al căror preţuri au înregistrat un declin considerabil. 

Adrian Vasilescu, consultant de strategie al Băncii Naţionale a României, a afirmat în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere" de la Realitatea TV că de multe ori societatea civilă, populaţia cere Băncii Naţionale să facă ceea ce legea îi interzice. "Aşa sunt lucrurile la ora actuală în ţara noastră", a afirmat acesta. 

Adrian Vasilescu a explicat înainte de criză au existat câţiva ani când în România veneau în fiecare an 20 miliarde de euro. "Este o sumă imensă. La BNR erau îngrijorări, pentru că acest capital trebuia să intre, nu exista o soluţie de a opri capitalul străin", a afirmat reprezentantul BNR, explicând că în primul rând instituţia se temea ca ţara să nu se înece în butoiul cu miere. "Ţara nu era pregătită. Parcă a venit prea repede acea avalansă, aceste valuri de capital", a spus acesta.

Conform consultantului de strategie al BNR, după acest boom, a venit o criză cumplită. "SUA, Franţa au pus la bătaie bugetele ţării ca să susţină băncile să nu cadă. În România, nicio bancă nu a căzut, avem un sistem bancar solid. Nicio bancă din România nu a fost salvată cu bani de la buget, aşa cum s-a întâmplat în multe ţări", a spus Adrian Vasilescu, adăugând că acum există un echilibru.

Conform acestuia, când a început criza economică rezerva valuată a BNR era de 28 miliarde de euro, acum nivelul este cu 5 miliarde în plus. De asemenea, datoria ţării a scăzut, fiind la 40% din PIB.

Adrian Vasilescu a mai spus că "BNR nu este mamă şi nici tată pentru sistemul bancar şi nici pentru bănci".

"BNR le atrage atenţia bănciloe să fie foarte atente atunci când scot în stradă familiile pentru că nu se pot juca şi nu au dreptul să se joace cu probleme sociale", a mai spus Adrian Vasilescu, adăugând că în mare parte, plăţile sunt la zi în România.

În acelaşi timp, analistul politic Valeriu Turcan a explicat că oamenii normali nu au nicio instituţie care să acţioneze în favoarea lor. Acesta a spus că în sistemul bancar românesc există o serie de abuzuri, precum şi corupţie.

"Persoanele care nu aveau drepturi au luat credite de 7,8 - 10 miliarde de euro. Eu cred că Banca Naţională avea o datorie", a spus acesta.

Răspunzându-i la această afirmaţie, Adrian Vasilescu precizează că toate problemele consumatorilor persoane fizile sunt în prerogativa ANPC şi că BNR nu are dreptul să se amestece.

La rândul lui Valeriu Turcan a afirmat: "BNR e BNR, exagerez, dar dacă Mugur Isărescu vrea poate să cheme Guvernul la raport. ANPC are alt statut.

Conform datelor BNR, în România sunt acordate 475.000 de credite ipotecare, dintre care 71.000 sunt credite cu restanţe. Suma totală datorată este de 74,1 miliarde lei, dintre care 4 miliarde sunt restanţe.

"Din ce s-a prezentat aici, se înţelege că nu este mare lucru. De ce ne agităm aici? Dacă sunt atât de puţine de ce spune domnul Oprescu de la Asociaţia Română a Băncilor că aduce riscuri sistemice şi domnul Rădulescu de la BNR că distruge activitatea de creditare. Este o lege care răspunde unei nevoie. Există un mare dezechilibri, vreau ca răspunderea contractuală să se împartă între clienţi şi bancă", a declarat Daniel Zamfir, deputat PNL, iniţiatori legii.

La rândul ei, Gabriela Folcuţ, Asociaţia Română a Băncilor, a spus că doar 0,3% din portofoliul de contracte al băncilor este fără probleme. "Nu acestea sunt problemele cu Darea în plată. Problema este ca această lege se aplică tututor care au luat un credit cu ipotecă, vor beneficia şi oamenii care pot să plătească şi nu vor să plătească. Acest lucru deranjează", a spus aceasta.

Printre problemele cauzate, Gabriela Folcuţ a explicat programul Prima Casă nu va mai exista, avansul cerut pentru un credit foarte mult, chiar la 50%, iar băncile vor scădea dobânzile la depozite, întrucât trebuie să facă provizioane. "Dacă impunem criterii care să vizeze doar oameni cu probleme reale sunte dispuşi să negociem", a completat aceasta.

Pe de altă parte, Adrian Vasilescu a catalogat legea cedării imobilului pentru stingerea creanţei drept o o lege a "autoevacuării": "Legea asta, aşa cum e făcută, e legea autoevacuării. Dacă omul a luat credit pentru casa lui de locuit, ce face? Îşi scoate singur familia din casă?"