MENIU

Dietă cu turmeric. 6 motive pentru care trebuie introdus în regimul alimentar

Dieta cu turmeric, bună pentru tratarea mai multor afecțiuni.

Turmericul, cunoscut și sub denumirea de curcuma, este un condiment utilizat mai ales în bucătăria asiatică. Pigmentul său galben colorează intens orice preparat culinar și îi conferă o aromă unică.

Turmericul este cel mai studiat condiment în prezent, numeroase studii demonstrând efecte benefice impresionante asupra sănătății. Toate se datorează compusului său activ, curcuminul. Totuși, acesta trebuie combinat cu piperul negru, pentru a putea fi absorbit eficient în organism.

Iată motivele pentru care să incluzi turmericul în dietă!

  1.  Scade stresul oxidativ și inflamația

Curcuminul din turmeric este unul dintre cei mai puternici compuși antioxidanți și antiinflamatori. Acest lucru înseamnă că reduce stresul oxidativ și inflamația, dar ce reprezintă acestea și cum afectează organismul?

Stresul oxidativ este produs de radicalii liberi în exces. Aceste molecule instabile se formează din cauza radiațiilor, fumatului și stilului de viață dezechilibrat. Prin acțiunea lor, modifică materialul genetic, promovând procesele de îmbătrânire și de apariție a afecțiunilor cronice. Antioxidanții sunt singurii care pot contracara efectele acestora (1). 

Inflamația este un proces imun normal. Totuși, atunci când devine cronică, favorizează apariția unor afecțiuni precum sindromul metabolic, cancerul, bolile cardiovasculare și neurodegenerative (1).

  1.  Scade riscul de boli cardiovasculare

Atât prin mecanismele antiinflamatorii și antioxidante, dar și prin altele, curcuminul promovează sănătatea inimii și vaselor de sânge, reducând riscul de boli cardiovasculare.

Endoteliul este stratul care căptușește vasele de sânge, fiind implicat în reglarea proceselor de coagulare și tensiunii arteriale. Disfuncția endotelială este un factor de risc major pentru apariția bolilor cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza, insuficiența cardiacă și infarctul de miocard. Curcuminul s-a dovedit util în ameliorarea funcției endoteliale și reducerea aderării colesterolului pe pereții arterelor (1, 2).

  1.  Are proprietăți anti-cancer

Cancerul presupune proliferarea necontrolată a celulelor canceroase, care are ca și consecință apariția tumorilor maligne. Studiile au demonstrat că turmericul poate reduce riscul de cancer și înhiba dezvoltarea tumorilor maligne prin următoarele mecanisme:

  • reducerea angiogenezei tumorale – proces ce presupune formarea de noi vase de sânge, care asigură fluxul de sânge la nivelul tumorilor și, implicit, creșterea lor;
  • promovarea apoptozei (distrugerii) celulelor tumorale; 
  • reducerea metastazelor – proces de răspândire a celulelor canceroase către alte țesuturi (1, 2).
  1.  Poate reduce simptomele artritei

Artrita cuprinde o serie de afecțiuni la nivelul articulațiilor, caracterizate, în general, de inflamație. Datorită proprietăților antiinflamatorii, curcuminul poate ameliora simptomele cauzate de aceste afecțiuni, cum ar fi durerile articulare (1).

Într-un studiu clinic efectuat pe pacienți cu artrită reumatoidă s-a dovedit că suplimentarea cu 500 mg curcumin are un efect chiar mai puternic decât medicamentul antiinflamator utilizat în cercetare (3).

  1.  Poate proteja sănătatea creierului

Turmericul are, de asemenea, proprietăți neuroprotective. Unul dintre mecanisme este blocarea producției de citokine proinflamatorii, care întrețin inflamația la nivelul sistemului nervos (2).

Curcuminul stimulează, în plus, sintetizarea factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF - brain-derived neurotrophic factor). Acesta este implicat în formarea de noi conexiuni între neuroni, dar și în multiplicarea acestora. Multe afecțiuni neurologice s-au asociat cu un nivel scăzut de BDNF. Creșterea nivelului factorului neurotrofic poate întârzia apariția acestor boli, poate îmbunătăți memoria și atenția (1).
 

Conform studiilor, curcuminul ar putea reduce și acumularea plăcilor amiloide, responsabile de apariția bolii Alzheimer. Astfel, poate ajuta la încetinirea progresiei bolii  (1).

Alte afecțiuni neurologice care pot fi ameliorate cu ajutorul curcuminului sunt:

  • scleroza multiplă;
  • boala Parkinson;
  • boala Huntington;
  • demența (2).

Atenție! Curcuminul nu vindecă boli și nu înlocuiește tratamentul medicamentos!

  1.  Îmbunătățește performanța sportivă

Turmericul s-a dovedit util și în îmbunătățirea performanței atletice și recuperării post-antrenament, reducerea durerilor musculare și deteriorării țesutului muscular. În plus, acesta scade stresul oxidativ indus de exercițiul fizic și poate ameliora funcția gastrointestinală la sportivi (4).

 

Prin urmare, turmericul este un condiment care merită, cu siguranță, inclus în dietă, datorită beneficiilor sale potențiale. Totuși, nu uita că acesta nu înlocuiește un stil de viață echilibrată, nici medicamentele prescrise de medic!

Mai multe articole despre:
turmeric dieta curcminul sanatate