MENIU

DESCOPERIRE. Urmele unui masacru de acum 10.000 de ani, dovezi ale celui mai vechi război

Cele mai vechi dovezi ale unui război organizat au fost descoperite în Kenya și datează de acum 10.000 de ani, notează Reuters.

Rămășițele a 27 de oameni uciși acum 10.000 de ani în mod violent au fost găsite în Kenya, la 30 de kilometri de lacul Turkana, în situl arheologic Nataruk.

Una dintre victime mai avea încă înfiptă în craniu o lamă de sticlă vulcanică. O alta avea două răni în zona craniului, cel mai probabil în urma unor lovituri cu o bâtă.

Paleoantropologul Universității Cambridge, Marta Mirazón Lahr, a declarat că dovezile arată că oamenii, care se ocupau cu vânătoarea, pescuitul și culesul plantelor comestibile, au fost uciși în mod premeditat într-un atac organizat probabil de un grup din altă regiune.

Mulți oameni de știință cred că războiul a apărut abia după ce oamenii s-au așezat în comunități sedentare, părăsind traiul nomad.

Dovezile găsite la Nataruk indică însă faptul că războiul ar putea fi parte a civilizației omenești de mai mult timp.

Un atac premeditat ar putea sugera că victimele posedau apă, carne sau pește sau chiar femei și copii - resurse pe care atacatorii le considerau valoroase.

 

 

Mai multe articole despre:
război masacru Kenya Nataruk