MENIU

Descoperire importantă în domeniul sănătății

Un grup de cercetători de la Universitatea din Washington (SUA) au dezvoltat un nou microscop capabil să detecteze tumori în timpul operaţiilor şi să examineze biopsii în 3-D, relatează EFE, preluat de agerpres.ro.

Potrivit studiului publicat luni de revista Nature, microscopul poate "fotografia în mai puţin de 30 de minute, marginile mostrelor de ţesuturi mamare la acelaşi nivel de detaliu ca patologia tradiţională". 

"Chirurgii sunt oarecum orbi când realizează mastectomii parţiale. De multe ori nu detectează o tumoare decât câteva zile mai târziu, când este găsită de patolog", a declarat Jonathan Liu, profesor de inginerie mecanică la Universitatea din Washington (UW). 

"Dacă reuşim să fotografiem repede suprafaţa completă sau marginile ţesutului mamar înlăturat în timpul operaţiei, putem detecta dacă pacienta mai are sau nu o tumoare în corp. Ceea ce presupune un mare avantaj pentru alte femei cu cancer", a precizat Liu. 

Cercetările au arătat că între 20 - 40 % din femeile care se supun unei lumpectomii trebuie să treacă prin sala de operaţii " o dată, de două sau de trei ori, chiar de patru ori pentru a elimina celulele cancerigene care nu au fost detectate la operaţia iniţială", a subliniat cercetătorul american. 

Noul microscop al UW poate fotografia mari suprafeţe de ţesut cu o rezoluţie foarte mare şi să creeze imagini bidimensionale pe secundă pentru a realiza repede o reproducere în 3-D a mostrei de biopsie. 

Această informaţie suplimentară va putea ajuta ca pe viitor patologii să poată diagnostica şi clasifica tumorile cu mai mare exactitate.

Mai multe articole despre:
sănătate tumori 3d