MENIU

Definitivat 2016. A fost aprobat calendarul examenului. Când are loc proba scrisă

<p>Examen definitivat 2018</p>

Examen definitivat 2016. Proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământ are loc pe 4 august.

Calendarul examenului de definitivat de anul viitor a fost publicat luni, 26 octombrie, în Monitorul Oficial. Data limită pentru încheierea inspecţiilor la clasă este 17 iunie 2016, urmând ca pe 4 august, candidaţii să susţină proba scrisă.

Proba scrisă conţine subiecte de specialitate, metodica predării, pedagogie şi elemente de psihologia educaţiei, iar nota obţinută la proba scrisă este considerată nota de la examen. Nota minimă de promovare a examenului este 8. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.

Examen definitivat 2016. Înscrierea candidaţilor la unităţile de învăţământ, transmiterea dosarelor de înscriere la inspectoratul şcolar, verificarea şi avizarea acestora au loc până pe 20 noiembrie. În perioada 23 noiembrie – 18 decembrie au loc înregistrarea candidaţilor în aplicaţie şi înştiinţarea acestora cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de înscriere. Candidaţii trebuie să facă, până pe 17 iunie, inspecţiile la clasă. Proba scrisă are loc pe 4 august. Candidaţii vor afla rezultatele parţiale pe 11 august, iar cele finale, după contestaţii, pe 18 august.

Absolvenţii de studii care nu erau acreditate sau autorizate în momentul înscrierii la facultate pot susţine examenul de definitivare în învăţământ începând cu sesiunea 2016, chiar dacă au depăşit vechimea prevăzută de lege, potrivit unei modificări a metodologiei publicată vineri, 2 octombrie, în Monitorul Oficial. 

“Candidaţii care depăşesc vechimea prevăzută de lege pentru înscrierea la examenul naţional de definitivare în învăţământ, din cauza restricţionării accesului la examen ca urmare a faptului că specializările/programele de studii absolvite nu au fost acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu în baza unei hotărâri a Guvernului la data înscrierii la facultate, se pot înscrie la examen începând cu sesiunea 2016. În această situaţie, în calculul vechimii efective la catedră în condiţiile prevăzute la articolul 11, alineatul (1) şi (2) din metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de definitivare în învăţământ, aprobată prin ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 4.802/2014, nu se include perioada în care accesul la examen a fost restricţionat”, se arată în document.

Candidaţii care au început activitatea didactică în sistemul de învăţământ preuniversitar anterior şcolar 2012-2013 se pot prezenta la examen în trei sesiuni, în cel mult cinci ani de la finalizarea stagiului, fără a depăşi şapte ani de predare efectivă la catedră, cu statut de cadru didactic calificat.