MENIU

Declaraţia lui Mărmureanu despre un eventual cutremur catastrofal în luna decembrie

Directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu, susține că în luna decembrie nu s-au produs niciodată cutremure "catastrofale" în România, perioadele cele mai "obișnuite" în care au avut loc mișcări tectonice importante fiind lunile de primăvară și toamnă, precum martie, aprilie, octombrie și noiembrie.

"Niciodată nu a fost un cutremur catastrofal în luna decembrie, cel mai devreme (în perioada de iarnă n.r.) s-a produs în ianuarie 1838. Luni în care au fost cutremure (importante n.r.) au fost martie, aprilie, când s-au produs două astfel de cutremure, octombrie și noiembrie. În decembrie nu a fost niciodată un cutremur puternic. Dar, într-un an mai sunt și alte luni", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Gheorghe Mărmureanu. 

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter s-a produs miercuri dimineață, la ora 1:20, în județul Vrancea, la o adâncime de 98,9 kilometri, acesta fiind urmat la un interval de trei ore și jumătate de unul de 2,9 grade pe scara Richter, dar la o adâncime de 91,1 kilometri, potrivit datelor publicate pe site-ul INFP.

"Este un cutremur de mare adâncime. Cutremurele de mare adâncime sunt de multe ori mai puțin periculoase pentru că energia se distribuie pe o suprafață mult mai mare. De exemplu, la cutremurul din 1802, care a fost cel mai mare, de 7,9 grade, influența lui a fost de la Moscova la Cairo. Ar fi fost catastrofal dacă acest cutremur cu această magnitudine ar fi fost la 80 sau 70 de kilometri sau chiar 30 de kilometri", a explicat Mărmureanu.

Mai multe articole despre:
cutremur decembrie Gheorghe Mărmureanu