MENIU

Lovitură în justiție: Sesizarea ICCJ privind reducerea condiţiei de vechime pentru procurorii DNA şi DIICOT, admisă de CCR - DOCUMENT

Curtea Constițională a României

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, astăzi, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în legătură cu modificările privind transferul magistraţilor şi reducerea vechimii procurorilor de la DNA şi DIICOT. Legea permite, practic  scăderea vechimii procurorilor celor două parchete de la 10 la 7 ani. Scorul la CCR a fost 5 la 3 pentru admiterea sesizării. Reamintim că DNA, DIICOT și ministrul Justiției ceruseră respingerea sesizării, principalul argument fiind deficitul de personal de peste 40% existent la nivelul celor două parchete.

Judecătorii CCR susțin că s-au pronunțat pe fondul chestiunii, arătând că vechimea necesară pentr promovarea procurorilor la DNA și DIICOT nu poate fi mai mică de 10 ani, adică vechimea necesară pentru promovarea în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Potrivit G4Media.ro, decizia va avea două efecte majore. Astfel, DNA și DIICOT se vor confrunta cu o problemă de personal și mai mare decât cea din prezent. Spre exemplu, la DIICOT sunt neocupate în acest moment circa 50 de posturi, alți 50 de procurori având vârsta necesară pentru pensionare.

În al doilea rând, dosarele realizate până acum de procurorii celor două parchete, care au intrat în DNA și DIICOT fără să aibă vechimea de 10 ani, ar putea fi contestate în instanță.

Reamintim că judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, reuniţi în cadrul Secţiilor Unite, au decis în unanimitate sesizarea Curţii Constituţionale pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare, a Legii privind modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

Modificările adoptate de către Senat reglementează transferul magistraţilor în cadrul instanţelor şi parchetelor prin intermediul CSM şi condiţii de vechime reduse de la 10 la şapte ani pentru procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Potrivit unui comunicat al Instanţei supreme, sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în ansamblul său, precum şi anumite prevederi ale acestuia, în raport cu motive de neconstituţionalitate extrinsecă şi intrinsecă.

DNA şi DIICOT au transmis un Memoriu Amicus Curiae în care susţin că reducerea vechimii de la 10 la şapte ani pentru accederea într-un post de procuror în cadrul celor două Direcţii este un demers legislativ necesar, menţinerea acesteia la 10 ani, în condiţiile existenţei unui deficit de personal de 40%, fiind de natură să conducă la o gestionare precară a fenomenului criminalităţii organizate şi corupţiei la nivel înalt.

De asemenea, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a anunţat marţi că susţine reducerea vechimii necesare pentru accederea în cadrul DNA şi DIICOT, având în vedere lipsa "acută" de personal cu care s-au confruntat cele două structuri de parchet în mod constant în ultimii ani.

Într-o postare făcută pe Facebook cu câteva zile în urmă, mai exact pe 9 iulie, ministrul Justiției, Stelain Ion, a atras atenția asupra pericolului admiterii pe fond de către Curtea Constituţională a sesizării ICCJ împotriva reducerii vechimii necesare selecţiei procurorilor DNA şi DIICOT.

Potrivit ministrului, lupta împotriva corupției și a criminalității organizate trebuie să continue în ritm accelerat, Stelian Ion spunând că "loviturile din ultimii ani, date inclusiv prin modificările legislative adoptate în legislatura trecută, constituie impedimente reale împotriva atingerii acestui scop".
 
"Una dintre măsurile legislative solicitate în mod legitim de către DNA și DIICOT a constituit-o scăderea vechimii pentru selecția în cadrul DNA și DIICOT de la 10 ani (varianta introdusă prin legile Iordache) la 7 ani. În felul acesta ar crește baza de selecție a procurorilor, astfel încât să poată fi rezolvate problemele grave de personal cu care se confruntă cele două structuri specializate de parchet.
 
Din păcate, propunerea legislativă solicitată de atâta vreme de către DNA și DIICOT și votată în parlament de actuala coaliție a fost atacată la CCR, existând riscul compromiterii proiectului.
 
Mai mult decât atât, ar fi extrem de grav dacă analiza CCR s-ar extinde și asupra altor aspecte, stabilind condiții pentru recrutarea pentru DNA și DIICOT care în prezent nu sunt prevăzute de lege. Într-o astfel de neagră variantă, cele două structuri specializate ar fi practic decimate.
 
Ministerul Justiției a redactat ample apărări față de această sesizare, spre a fi avute în vedere de către CCR la termenul din 14 iulie.
 
Salut luarea de poziție a DNA, a DIICOT și a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care a fost tras un puternic semnal de alarmă și s-a explicat public cât de necesar este proiectul de lege și cât de grav ar fi ca sesizarea să fie admisă de CCR - situație în care lupta împotriva corupției și a criminalității organizate ar primi o grea lovitură.
Cred că în toate trebuie să existe măsură și echilibru, cred că liniie roșii nu trebuie trecute, indiferent ce interese politice, ideologii și convingeri are fiecare dintre noi. Ordinea de drept, bunăstarea, siguranța și viața românilor sunt mai presus decât orice", a afirmat ministrul, în postarea de pe Facebook.