MENIU

Decizia CCR care blochează poliția judiciară

Curtea Constituțională a României a decis ca numirea, promovarea şi eliberarea poliţiştilor din structurile de poliţie judiciară nu se poate face în baza normelor aprobate prin ordin al ministrului de Interne.

CCR ia o decizie care poate afecta activitatea parchetelor. Potrivit unei decizii luate marţi, 21 mai, de judecătorii constituţionali, numirea, promovarea şi eliberarea poliţiştilor din structurile de poliţie judiciară nu se poate face în baza normelor aprobate prin ordin al ministrului de Interne.

Plenul Curții Constituționale a luat marţi, 21 mai, în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.2 alin.(1), (2) și (3) și art.6 alin.(1) din Legea nr.364/2004 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.6 alin.(1) din Legea nr.364/2003 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare și a constatat că aceste dispoziții de lege sunt neconstituționale.

Dispoziţiile art.6 alin.(1) au următorul conţinut: „Numirea, promovarea şi eliberarea poliţiştilor în/din funcţiile structurilor poliţiei judiciare se fac potrivit normelor de competenţă aprobate prin ordin al ministrului afacerilor interne, cu avizul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.”

Cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.2 alin.(1), (2), (3) din Legea nr.364/2004 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare.

Mai multe articole despre:
ministrul de interne CCR politia judiciara