MENIU

De Crăciun vom avea 4 zile libere. CALENDARUL ZILELOR LIBERE în 2014

<p>CALENDARUL ZILELOR LIBERE &icirc;n 2014</p>

Suntem deja la jumătatea anului, ceea ce înseamnă că multe dintre sărbătorile legale stipulate în Codul Muncii s-au dus. Însă, mai avem câteva zile libere de care, cu siguranţă, vom profita din plin.

Vestea cea mare este că, de Crăciun, vom beneficia de o mini-vacanţă, deoarece 25 şi 26 decembrie cad în zilele de joi şi vineri. Cum în weekend nu se lucrează, românii vor avea liber la distracţie până luni, scrie Click.ro.

De la începutul anului până în prezent, românii s-au bucurat deja de peste jumătate din zilele libere stabilite în codul Muncii. Acestea au fost 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, Ziua uncii, prima şi a doua zi de Rusalii. Dacă luăm în calcul şi datele de 3 ianuarie şi 2 mai, declarate nelucrătoare de Guvern pentru a le lega de weekenduri, bugetarii au avut anul acesta maim ulte zile libere decât în anul trecut. Legal vorbind, până acum s-au epuizat deja 7 din cele 12 sărbători legale stipulate de legislaţie. Prin urmare, omânii mai au, până la sfârşitul anului, doar 5 zile libere după cum urmează:

- 15 august – Adormirea Maicii Domnului

- 30 noiembrie – sfântul Andrei

- 1 decembrie – Ziua Naţională a României

- 25 şi 26 decembrie – prima şi a doua zi de Crăciun

Angajaţii vor "pierde" anul viitor una dintre zilele libere, pentru că Sfântul Andrei, sărbătorit în 30 noiembrie, va fi într-o zi de duminică.

În schimb, ultima lună a anului 2014 va veni cu trei zile libere, pentru că atât Ziua Naţională a României (1 decembrie), cât şi primele două zile ale Crăciunului (25 şi 26 decembrie) vor fi în timpul săptămânii, respectiv luni, joi şi vineri.

Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale, trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Mai multe articole despre:
calendar Crăciun zile libere Crăciun 2014